„Vláda nadále zastává a bude zastávat stanovisko, že se Česká republika k žalobě nepřipojí," uvedl předseda vlády. „Naopak, vidíme v tom rizika z hlediska destrukce pozice, kterou dnes máme v EU," doplnil. Podle premiéra by se české vládě hůř bránilo zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků.

O přehodnocení původního vládního stanoviska mluvil v pátek ve Sněmovně Babiš. Podle něj kvóty nefungují a jsou nesmyslné. Česko by se proto mělo připojit ke Slovensku, které žalobu podá. Babišův nápad ještě týž den odmítli jak Sobotka, tak předseda třetí koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Na vládě se to diskutovalo a většina ministrů vyslovila nesouhlas s tímto nápadem," dodal Sobotka.

Ministři vnitra států Evropské unie v září většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků, kteří dorazili do Evropy, mezi unijní země. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo. Česko má na jejich základě přijmout několik tisíc uprchlíků.

I když se vláda proti kvótám dlouhodobě stavěla, rozhodla se, že proti nim nebude bojovat žalobou. Sobotka tehdy uvedl, že nechce žalobami dále stupňovat napětí v unii. Evropa se kvůli migrační krizi podle něho nesmí rozpadnout. Naopak prezident Miloš Zeman už dříve uvedl, že by se k žalobě Slovenska připojil.