Vůbec nejníže teploty klesly v šumavských kotlinách, na Jezerní slati meteorologové naměřili minus 20 stupňů Celsia. O šest desetin stupně nižší dosavadní rekord ale překonán nebyl.

Otec. Ilustrační foto.
Placené otcovské volno nebude pro každého

Nejnižší rekordní hodnotu ukázal teploměr ve Světlé Hoře na Bruntálsku. Dnešních minus 10,4 stupně Celsia přepsalo dosavadní minimum minus sedm stupňů z roku 1981. Rekordních bylo také minus 9,6 stupně Celsia na šumavském Churáňově, minus 8,5 stupně v Rýmařově na Bruntálsku a 8,3 stupně pod nulou v Deštném v Orlických horách.

Podle Sýkorové byl zajímavý také chladný čtvrtek s nejnižšími maximy. Teploty vystoupaly pro 20. duben dosud nejníže na zhruba třetině stanic.

Letadlo Eurowings, ilustrační foto
Poplach na Ruzyni: kouř na palubě

Noc na sobotu už by mrazivá být neměla. Teploty podle předpovědi mají klesnout nejníže k sedmi až třem stupňům Celsia, k ránu ale může na severu v oblastech nad 600 metrů nad mořem sněžit. O víkendu bude hlavně oblačno, teploty přes den se jen mírně mohou dostat přes deset stupňů. V noci na neděli mohou klesnout i pod nulu.

Pokud přijdou mrazy, budou ovocnáři ze Stošíkovic na Louce letos poprvé zkoušet stroj na výrobu mlhy. Má pomoci ochránit stromy před vlivem mrazu.
Zemědělci drželi noční hlídku. Hořící sláma ochrání před mrazem jen část sadů