Policie tak podle ministerstva získá větší přehled o případné nelegální migraci, pro kterou by převáděči mohli využívat i méně významné hraniční přechody. V žádném případě nejde o znovuzavedení hraničních kontrol, upozornilo ministerstvo. "Jde nám o zajištění bezpečí pro občany ČR, vše ale realizujeme v souladu s Schengenským hraničním kodexem," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Na kontrolních opatřeních se podle něj bude podílet také celní správa.

S namátkovými kontrolami na 14 hraničních přechodech s Rakouskem začali policisté 13. září, od soboty se přechodně rozšíří také na zbývající hraniční přechody třetí kategorie. Kontroly zaměřené na pohyb běženců po České republice cizinecká policie zesílila už v polovině června.

Cvičení armády

Ministerstvo dnes připomnělo, že po nedávném společném cvičení armády a policie platí, že vojáci a policisté jsou připraveni po případném rozhodnutí vlády do pěti hodin ochranu hranice dále zintenzivnit. Mohlo by k tomu být nasazeno až 500 policistů a 300 vojáků.

Rakousko s možným rozšířením kontrol na svých hranicích čeká na situaci u hranic s Německem. K intenzivnějším kontrolám ve větším rozsahu by Rakousko přistoupilo, pokud by Bavorsko přibrzdilo proud uprchlíků z Rakouska. Podle tiskové agentury APA to dnes na schůzce ministrů vnitra k migrační problematice v Lucemburku řekla rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová.

Informace o rozšíření kontrol v Česku přišla dnes večer poté, co některá média odpoledne nepřesně interpretovala Chovancova slova a uvedla, že pokud Rakousko zavře hranice, tak Česko také, a to asi už v neděli. Rakousko by mohlo hranice uzavřít po dostavbě hraničního plotu v Maďarsku. Běženci by se pak mohli vydat na cestu do cílového Německa přes Českou republiku.

Informaci o uzavření hranic ale popřel ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se dnes v Bruselu účastnil konference k migrační trase přes východní Středomoří a západní Balkán. "Já nic takového aktuálního potvrdit nemohou. Myslím, že nic podobného aktuálně neplánujeme. Ani to nehrozí. Domnívám se, že není dobré se hrnout do vytváření hranic, ale spíše hledat, jak společnými silami tu situaci zvládnout. To je to, co bude preferovat ČR," řekl novinářům.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při dnešních sněmovních interpelacích odmítl zavádění bariér, kontrol a prohlídek na hranicích mezi státy EU kvůli uprchlíkům. Česká vláda je proti přerozdělování běženců v unii podle povinných kvót, prosazuje proti tomu větší pomoc v uprchlických táborech a lepší ochranu hranic schengenského prostoru. Maďarsku nabízí Česko k ostraze vnější hranice EU další desítky policistů a až sto vojáků, vyslání techniky s 25 vojáky na maďarské hranice už v pondělí schválila vláda.

ČR pro běžence ze Sýrie a dalších zemí Blízkého východu zpravidla není cílovou zemí. Sobotka dnes v České televizi uvedl, že o azyl v Česku zatím požádalo 70 nebo 80 lidí ze Sýrie. Uprchlíci Česko na rozdíl od Rakouska, přes které jen během září prošlo zhruba 200.000 migrantů, nevyužívají často ani jako tranzitní stát. Česká policie od prvního zesílení kontrol v polovině června zadržela jen zhruba 3000 běženců, kteří přes české území procházeli nelegálně.