Návrh totiž počítá, že se všechny kulturní památky nově zaevidují, a to během desetileté lhůty. Dosavadní seznam památek totiž neodpovídá realitě. Jsou na něm zapsané třeba i rodné domky někdejších komunistických pohlavárů či už zaniklé stavby.

Nesmyslné obavy?

Památkáři, archeologové nebo zástupci vysokých škol se proti záměru ale bouří.

Za deset let se prý stačí zapsat na nový seznam jen přibližně desetina památek. „Buď je to nerealistický odhad, nebo záměr,“ hodnotí návrh přední český odborník na památkovou péči Josef Štulc, předseda českého komitétu Mezinárodní rady památek a sídel při UNESCO. Podle něj by tak mohlo až 90 procent památek padnout například do rukou developerů, kteří by je přestavěli, zbořili nebo znehodnotili. „Je to technicky nemožné, zneužitelné a řada památek by mohla zaniknout,“ kritizuje záměr i mluvčí pražského archeologického ústavu Jana Maříková-Kupková. Podle jednoho z autorů návrhu historika umění Mojmíra Horyny jsou ale obavy nesmyslné. Nový seznam je nutný kvůli nedostatečnému právnímu ošetření.

„Kdybych nyní vlastnil Karlštejn a napadl u soudu, že není kulturní památkou, tak to vyhraju,“ říká s tím, že právě novela má tyto problémy odstranit. Ze seznamu by podle Horyny mohly být vyškrtnuté zejména objekty, které byly brutálně přestavěné.

„Nevhodná a triviální přestavba postihla například velmi krásný lovecký zámeček v Černicích u Sudoměřic,“ uvádí Horyna. Ministerstvo kultury se ale problémů neobává a počítá i s prodloužením lhůty pro nové zapsání na seznam památek.

Ministerstvo: Stihne se to

„Desetiletá lhůta byla v připomínkovém řízení prodloužena na patnáct let. Jde tedy o výrazné prodloužení,“ říká mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar. „I patnáct let je plácnutím do vody. Za tu dobu se stihne zaevidovat tak kolem sedmi tisíc památek,“ míní ale památkář Štulc.

Pokusů zpochybnit některé dosavadní památky ze strany vlastníků je přitom celá řada už nyní. Příkladem je pravěké sídliště Hradištko ve středočeském městě Lázně Toušeň. Majitel pozemku chce na lokalitě stavět rodinný dům a již se podařilo zpochybnit platnost toho, že lokalita je kulturní památkou.