Let zajišťuje společnost Travel Service, která poskytla letadlo Boeing 737. "Má se zajišťováním podobného typu letů zkušenosti, pravidelně si u této společnosti objednávají služby i mezinárodní humanitární společnosti," uvedla Zaoralová. Vypravení takového letu do podobných horských oblastí je podle ní náročné na celkovou přípravu a to jak po stránce koordinace, navigace i kvalifikace posádek.

Nepál už nepotřebuje pomoc pátracích záchranářských týmů. Místní armáda a další bezpečnostní složky situaci údajně zvládnou. Podle Černínského paláce zájem o pomoc zdravotníků dále trvá.

Bilance sobotního zemětřesení v Nepálu činí podle posledních informací tamní vlády více než 5000 mrtvých. Podle OSN bylo zemětřesením postiženo asi osm milionů obyvatel Nepálu.

Česká vláda v pondělí schválila uvolnění 20 milionů korun na vyslání letadla se záchranáři na místo katastrofy. Podle Zaoralové je v týmu devět lékařů a deset sester z Fakultní nemocnice Brno, 14 pražských hasičů a jeden průvodce. Tým sebou veze asi deset tun vybavení. Na místě by měl zůstat dva týdny. Jeho hlavním úkolem bude ošetření lehkých a středně těžkých poranění.

V noci na dnešek se tým sešel a letadlo bylo naloženo. Mezinárodní letiště v nepálské metropoli Káthmándú je podle tiskových agentur přetížené a panuje tam chaos. Prioritně přijímá letadla, která vezou přístřešky, pitnou vodu a další životně důležité potřeby.

Členové týmu čekají na odlet od dnešního rána. Zdravotníci z Brna přijeli do Prahy v pondělí kolem 23:00. Letadlo Boeing 737 je schopno celý tým přepravit během jednoho letu. Letadla české armády by musela letět několikrát. Při zpáteční cestě by letoun mohl vzít Čechy, kteří jsou nyní v Nepálu.