Bělobrádkovým cílem je přispět na sjezdu k dalšímu pokroku ve smiřování mezi Čechy a sudetskými Němci. Sudetoněmecké krajské sdružení zastupuje zájmy těch Němců, kteří po druhé světové válce byli nuceni opustit Československo.

Den otevřených dveří Domov penzion pro důchodce Beroun
O české seniory bude v domovech důchodců pečovat skupina SeneCura

68. sjezd se uskuteční 3. a 4. června. Bělobrádek zde, stejně jako loni Herman, přednese projev. Herman loni uvedl, že přijímá slova lítosti nad činy některých z předků v minulosti. "A vyslovuji hluboké politování z naší strany nad tím, co učinili před sedmi desetiletími někteří z našich předků a co narušilo naše staleté soužití," uvedl.

Vztahy obou stran se zlepšily poté, co sudetoněmecké sdružení vypustilo zmínku o usilování o vrácení majetku, jenž byl při poválečném odsunu zkonfiskován. Premiér Petr Nečas (ODS) pak v roce 2013 vyjádřil lítost Česka za příkoří způsobená sudetským Němcům při vysídlení po druhé světové válce.

Prezident Milos Zeman jmenoval 24. května na Pražském hradě Ivana Pilného ministrem financí.
Ve vládě skončil Andrej Babiš, Pilný dokončí jeho misi

Bělobrádkova cesta k sudetským Němcům vyvolává rozporné reakce
"Považuji to za provokaci a ponížení českých obětí fašismu," napsal dnes předseda KSČM Vojtěch Filip k avizované návštěvě Bělobrádka.

Šéf české diplomacie a Bělobrádkův kolega z vlády Lubomír Zaorálek v textové zprávě uvedl, že vicepremiér na sjezdu bude reprezentovat svou stranu, ne vládu. "Pan Bělobrádek se účastní této akce jako předseda KDU-ČSL v rámci spolupráce s partnerskou CSU, nikoliv jako zástupce vlády," uvedl ministr. Stejně argumentoval i loni v případě Hermana.

"Po sedmdesáti letech od skončení války by to již neměla být nijak šokující informace. Vnímám to jako gesto, že minulost je uzavřena a nenecháme se jí zatěžovat a omezovat," sdělil předseda STAN Petr Gazdík.

"Je to v pořádku a má to smysl. Budoucnost je v komunikaci a v dialogu, na tom není nic špatného," uvedl poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek. Sám sjezd navštívil v minulosti několikrát, je přesvědčen o tom, že díky lidem, kteří na sjezd sudetských Němců jezdili a mluvili o tom, že situaci a vzájemné vztahy by zlepšilo, kdyby nebyla překážka majetkových požadavků, je nyní dialog mnohem jednodušší a zaměřený do budoucna.