Na počátku ledna kabinet neschválil opětovnou nominaci nynější soudkyně Soudního dvora EU Ireny Pelikánové do funkce. Jméno Pelikánové následně v médiích zaznělo mezi právními odborníky, o nichž zvolený prezident Miloš Zeman uvažuje jako o možných kandidátech pro funkci českého ústavního soudce.

Nový soudce Soudního dvora EU za Česko by se měl své funkce ujmout od počátku letošního září.

Materiál pro vládu přitom uvádí, že sedmičlenný výbor tvořený na základě Smlouvy o fungování EU bývalými členy soudního dvora, členy nejvyšších vnitrostátních soudů a známými právníky, který posuzuje vhodnost kandidátů, se k Mlsnovi nemusí postavit kladně.

Hodnotí totiž právní erudici, pracovní zkušenosti, jazykové schopnosti a osobnost kandidátů. Požaduje 12, lépe ale až 15 let praxe ve vyšší právní pozici, upozorňuje předkládací zpráva pro dnešní jednání kabinetu.

Pokud by se k Mlsnovi tento výbor vyjádřil negativně, vláda by musela svého kandidáta stáhnout a funkce by tak nejspíš zůstala dočasně neobsazena.

Nového ministra navrhne LIDEM

Pokud by Mlsna k soudu nastoupil, uvolnilo by se ve vládě místo, na které má právo svého ministra nominovat nejmenší vládní stana LIDEM. Její šéfka, vicepremiérka Karolína Peake, ostatně určitou dobu stála v čele legislativní rady vlády, kterou nyní vede právě Mlsna.

Na rok, který zbývá do voleb by tak zřejmě byly buď oba posty opět sloučeny a Peake by se do vedení legislativní rady vrátila, nebo by LIDEM nominovala nového ministra bez portfeje.

Nynější soudkyně Pelikánová působí ve funkci soudkyně Soudního dvora EU za ČR od května roku 2004, je předsedkyní senátu a aktivně se podílí na pracích spojených s navrhovanými změnami Soudního dvora EU. Funkční období jí končí letos 31. srpna.

Soudci a generální advokáti Soudního dvora jsou na základě evropských smluv jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států Evropské unie na dobu šesti let.