Evropská komise minulý týden v tiskové zprávě uvedla, že se kvůli problematice českých notářů obrátí na Evropský soudní dvůr. To, že Česko umožňuje vykonávat práci notáře jen vlastním občanům, je totiž podle ní v rozporu s pravidly o svobodě usazování. ČR dlouhodobě argumentuje tím, že její notáři mají výjimku, protože jejich činnost je spjata s výkonem veřejné moci. Komise je ale přesvědčena o tom, že jejich práce se nijak významně neliší od činností, které už soudní dvůr ohledně jiných států posuzoval a u nichž rozhodl, že podmínka státní příslušnosti v souladu s unijním právem není.

Samotní notáři s postojem komise nesouhlasí. „V České republice má činnost notáře to specifikum, že v dědickém řízení má notář postavení soudce. Rozhoduje v něm zcela samostatně, a to i ve sporných věcech či proti vůli účastníků, a žádné jeho rozhodnutí již nemusí schvalovat soud. Notář je dále vedením řízení pověřen bez ohledu na vůli účastníků, podobně jako zákonný soudce, který nepochybně veřejnou moc vykonává," konstatoval Šustr.

Unijní soud v roce 2011 rozhodl, že veřejnou moc nevykonávají notáři v Belgii, Francii, Lucembursku, Německu, Rakousku, Řecku a Nizozemsku, loni padlo podobné rozhodnutí vůči Lotyšsku. Státy už od té doby svá pravidla změnily. „Předchozí rozhodnutí Evropského soudního dvora nejsou pro Českou republiku závazná a činnost notáře je třeba posuzovat individuálně," reagoval tajemník notářské komory.

Notářů se zastalo i české ministerstvo spravedlnosti. Úřad rovněž zastává názor, že notáři mají specifickou roli a požadavek na jejich české občanství je oprávněný, protože na ně zákon přenáší výkon veřejné moci a stát odpovídá za škodu způsobenou při jejich činnosti.