V misi mezinárodní organizace MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé) na Sinajském poloostrově působí Češi od listopadu 2009, o čtyři roky později byla do mise dohlížející na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem vyslána i letecká jednotka se strojem CASA. Má za úkol společně s mezinárodními pozorovateli na palubě letounu monitorovat situaci nad egyptsko-izraelskou hranicí. Zároveň v oblasti zajišťuje pro misi přepravu lidí a materiálu.

Češi dosud sloužili na větší základně mise na severu Sinaje v El Gorah, asi 20 kilometrů od Středozemního moře. Situace v jejím okolí se ale podle české armády v posledních měsících zhoršovala kvůli aktivitám povstalců. „Časté dopady střel z ručních zbraní a operace egyptských ozbrojených sil k potlačení aktivit povstalců v bezprostřední blízkosti základny vedly velitele sil MFO k rozhodnutí o přesunu části personálu základny," uvedla na svém webu česká armáda. Jižní základna mise je poblíž egyptského letoviska Šarm aš-Šajch.

Letecký přesun

K přesunu byl použit právě český letoun CASA. Jeho posádky během 33 hodin uskutečnily sedm přeletů, během kterých přepravily na klidnější jih Sinaje 385 příslušníků mise a 8,6 tuny materiálu. „Nejen osádky letounu, ale i příslušníci pozemního personálu jednotky tak prošli náročnou zatěžkávací zkouškou, při které byla zajištěna nepřetržitá činnost letounu CASA po celou dobu operace," uvedla armáda. Se strojem museli piloti létat v náročných klimatických a geografických podmínkách Sinaje, kde teploty přesahují 40 stupňů Celsia. České vojáky za jejich nasazení ocenil velitel mise.

„V misi na Sinaji jsme začínali v docela klidném prostředí, dnes se to prostředí podstatně zhoršilo," poznamenal Bečvář. Přestěhování letecké skupiny podle něj ovlivnilo působení teroristických skupin. „Nemohli jsme si dovolit, aby letecká skupina zůstala v prostoru, kde byla, a museli jsme ji dát do klidnějších části," dodal.