„Z posledního usnesení zastupitelstva městské části Praha-Libuš vyplývá, že městská část nepřijala půjčku od hlavního města Prahy, a nemá tudíž zajištěné financování pro účast ve veřejné soutěži. Ani v případě prodloužení termínu pro podání nabídek nemá Skupina ČEZ jistotu, že se Městská část Praha-Libuš do výběrového řízení přihlásí," uvedl Gazdík.

Privatizace bytového fondu se připravuje asi 15 let

Koubek ale už na jednání zastupitelstva Libuše ve středu večer uvedl, že městská část nemůže přijmout půjčku, ale ze zákona o hlavním městě o ni musí zažádat. Pražští zastupitelé ji tak svým rozhodnutím Libuši nepřidělili, ale umožnili o ni požádat.

Čtvrteční rozhodnutí ČEZ podle starosty ukázalo, že se s městskou částí v soutěži nikdy nepočítalo. „Možná proto, že se od začátku počítá s někým jiným," sdělil. Privatizace bytového fondu se připravuje bezmála 15 let, zdržení půl roku by podle něj ČEZ „na kolena nepoložilo". "Odmítnutí městské části je jednoznačně diskriminační," uvedl.

Libuš potřebuje čas 

Podle Gazdíka věděla radnice o soutěži půl roku, a mohla se do ní tedy zapojit. Podle ČEZ se uskutečnilo několik jednání, na kterých ani radnice ani občanská iniciativa Moje Písnice neprojevili zájem podat nabídku do soutěže.

„Deklarovali jedině snahu soutěž zrušit. Přestože pan starosta Koubek veřejně tvrdí, že městská část Praha-Libuš projevila zájem o účast ve veřejné soutěži, neučinila dosud kromě koupě informačního memoranda žádný krok," uvedl mluvčí. Podle Koubka má městská část vůli i zdroj financování, jediné, co potřebuje je čas na procesní lhůty, napsal ve čtvrtek.

Zastupitelstvo Libuše schválilo vypracování analýz

„Deklarovali jedině snahu soutěž zrušit. Přestože pan starosta Koubek veřejně tvrdí, že městská část Praha-Libuš projevila zájem o účast ve veřejné soutěži, neučinila dosud kromě koupě informačního memoranda žádný krok," uvedl mluvčí.

Zastupitelstvo Libuše ve středu schválilo vypracování odborných a ekonomických analýz nabídkové ceny a návratnosti investice. Na jejich základě zastupitelé rozhodnou o zapojení do soutěže. Koubka pak pověřili, aby jednal také s magistrátem.

Městská část je zájemcem u soutěž

Pražští zastupitelé minulý týden rozhodli, že Libuš může magistrát požádat o bezúročnou půjčku. Radnice chce ale půjčku změnit na takzvanou vázanou dotaci. Městská část je nyní zájemcem o soutěž, nikoliv účastníkem, to by musela mimo jiné složit třicetimilionovou jistinu.

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Nájemníci tvrdí, že měli slíbeno, že si budou moci byty odkoupit. ČEZ chce prodat přes 700 bytů jako celek za nejvyšší nabídnutou cenu.

Čtěte také: Sobotka čelil hned čtyřem interpelacím o bytech ČEZ v Písnici