"Evidujeme problémy na celém území. Zatím není jasný přesný rozsah škod, ale bez dodávek energie jsou rozhodně tisíce domácností," řekl Kříž. Poruchy způsobily zejména pády stromů a větví do vedení.

Čtěte také: Česko zasáhl silný vítr. Kácel stromy, ochromil dopravu, shazoval střechy 

Kalamitní stav je ve všech pěti okresech Královéhradeckého kraje. Ve středních Čechách jsou zasaženy okresy Beroun, Kladno, Mělník a Mladá Boleslav, v Libereckém kraji pak okresy Česká Lípa, Liberec, Semily. V Plzeňském kraji kalamitní stav platí pro okres Tachov, v Karlovarském kraji pro okres Karlovy Vary, v Pardubickém kraji pro Chrudim, na Vysočině pro Havlíčkův Brod, v Olomouckém kraji pro Šumperk a ve Zlínském kraji pro Vsetín.

V Královéhradeckém kraji jsou nejpostiženějšími oblastmi Hradecko, Náchodsko a Rychnovsko. K 09:00 ČEZ evidoval na východě Čech 17 poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí.

V Pardubickém kraji evidují energetici tři poruchy na vysokém napětí na Pardubicku a Chrudimsku, další desítky na nízkém napětí. "Vítr stále fouká. Naši technici jsou v terénu přes celou noc, některé výpadky se nám podařilo opravit, ale další vznikají silným větrem," řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Doufá v to, že se během dne podaří závady odstranit, na některá místa musí energetici dovézt těžkou techniku.

Hasiči dnes měli už 420 výjezdů

E.ON zaznamenal kvůli vichřici několik desítek poruch na vysokém napětí na Českokrumlovsku, zejména v okolí Větřní, Vyššího Brodu nebo Lipna nad Vltavou. Problémy jsou i na Prachaticku v lokalitách Vimperska a Volarska, na Jindřichohradecku, na Pelhřimovsku, kolem Počátků a Pacova. "Na odstraňování poruch intenzivně pracujeme," uvedl Vácha.

Hasiči kvůli měli kvůli větru ve čtvrtek 359 výjezdů, dnes do 08:00 už 420 výjezdů. Výrazněji byly postiženy oblasti západní poloviny Čech. Hasiči nejčastěji pomáhali při odklízení spadaných stromů ze silnic a železnic, informovala ČTK mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Vítr by podle meteorologů měl postupně od západu slábnout. Pro západní část země platí výstraha do 10:00, pro východní část pak do 13:00.

Nepřehlédněte: VIDEO: V Poličce stále není bezpečno. V noci se ozvaly další výbuchy