Předseda ODS Petr Fiala při představení takzvané Vyšehradské deklarace upozornil, že pokud případní koaliční partneři na podmínky strany nepřistoupí, nemohou počítat s účastí ODS v kabinetu.

ODS v daňové oblasti požaduje snížení daní pro zaměstnance, snížení odvodů sociálního pojištění pro živnostníky, zdvojnásobení výdajových paušálů pro živnostníky či zavedení paušální daně pro neplátce DPH. Rovněž by se podle strany měla zrušit EET a mělo by se zjednodušit daňové přiznání.

Miloš Zeman a Karel Srp starší. Ilustrační foto.
Srp Sobotkovi: Chci důkazy o donášení StB, nebo budu žalovat

Občanští demokraté dále požadují omezení byrokratické zátěže a zjednodušení kontaktu občanů se státní správou. Vláda by podle nich měla snížit národní dotace firmám a zrušit investiční pobídky, finanční prioritou by se mělo stát školství. V zahraniční politice chce strana odmítnutí povinných uprchlických kvót i odmítnutí povinného závazku přijmout společnou evropskou měnu, který Česko přijalo při vstupu do Evropské unie v roce 2004. Vláda by také měla do šesti let zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta HDP, jak se Česko zavázalo v Severoatlantické alianci.

Miloš Zeman
Prezident Zeman je ve velmi dobrém zdravotním stavu, hlásí konzilium

Jako přirozené partnery pro prosazení priorit ODS vidí Fiala pravostředové politické strany. O tom, s kým by strana spojenectví uzavřela, ale konkrétně hovořit nechtěl. Podle něj je důležitější než debata o tom, kdo s kým bude vládnout, diskuse o politických prioritách pro Česko a o jejich dopadech na občany.

Zbyněk Stanjura a Petr Fiala
ODS sází na kontaktní kampaň, voliče láká na filmy