Každý volič má právo použít čtyři preferenční hlasy. Pokud konkrétního kandidáta zakroužkuje nejméně pět procent voličů jeho strany v daném volebním obvodě, postupuje na první místo stranické kandidátky. Pokud je takových lidí na jedné kandidátce víc, jejich pořadí se stanoví podle počtu preferenčních hlasů.

Do roku 2010 mohli voliči využít dva kroužky, nyní už podruhé čtyři. Zároveň se snížilo nutné procento preferencí pro posunutí kandidáta ze sedmi na pět procent.

Jak kroužkovat1. Mám před sebou listinu s 36 kandidáty. Mohu použít čtyři preferenční hlasy.

2. Kandidátka mi vyhovuje, nechci na ní nic měnit.
V tom případě nikoho nezakroužkuji a odevzdám listinu v podobě, jakou má.

3. Chci podpořit jen straníky, které osobně znám. Jsou na 7. a 10. místě.
Stačí tedy zakroužkovat jen tato dvě jména, u ostatních platí původní pořadí. Pokud vaše favority označí i dostatečný počet dalších voličů, mohou přeskočit ostatní a dostat se do sněmovny.

4. Chci podpořit lídra kandidátky.
Zakroužkujte ho. Ani jedničky nemají své místo jisté. Jestli chcete, aby se lídr do sněmovny dostal a svou pozici uvnitř strany i navenek posílil, dejte mu preferenční hlas.

5. Líbí se mi čelo kandidátky.
Zakroužkujte v tom případě první čtyři jména.

6. Nechci, aby se někdo do sněmovny dostal. Mohu ho vyškrtnout?
Ne, to udělat nelze. Pokud ale například nechcete, aby postoupil kandidát na druhém místě, zakroužkujte uchazeče na prvním, třetím a čtvrtém pořadí, kteří tak mají šanci ho odsunout na nevolitelné místo.

7. Co se stane, když zakroužkuji pět a více kandidátů?
Hlasovací lístek bude platný, ale vaše preferenční hlasy se nezapočítají.