„Co ale se do krmítka zásadně nesmí dávat, je pečivo v jakékoli formě a zbytky z kuchyně. Je to hlavně z důvodu obsahu soli, která může být pro ptáky jedovatá,“ varuje Petra Fišerová, mluvčí Záchranné stanice hlavního města Prahy a připomíná, že ptactvo potřebuje přikrmovat pouze, když panují mrazy a krajinu pokrývá sníh, nikoli celoročně.

Labutím raději rýži a zeleninu

Oblíbenou zimní kratochvílí Pražanů je také krmení labutí a kachen na Vltavě i rybnících. I tady je potřeba s pečivem nakládat opatrně. „Není sice pro vodní druhy tak nebezpečné jako pro ty, které chodí na krmítka, ale i tak rohlíky představují jednostrannou potravu, neposkytují labutím dostatek živin. Ve větším množství je pečivo pro labutě dokonce škodlivé a může zejména u mláďat způsobovat vývojové poruchy. Doporučujeme krmit labutě např. pšenicí, kukuřicí, vařenou rýží, vařenými těstovinami, nasekanou zeleninou a salátem,“ navrhuje Fišerová.

Ilustrační foto
V Krkonoších a Jizerských horách leží na silnicích ujetý sníh, pozor na ledovku

Ideální jsou podle ní granule přímo určené pro vodní ptáky, které se dají koupit ve specializovaných obchodech.

V zookoutcích nekrmte

Záchranná stanice spravuje také zookoutky, kde někteří návštěvníci i přes zákaz krmení chtějí zvířatům zpestřit jídelníček. Pokud chlupatým obyvatelům přece jen chcete něco přinést, odložte tvrdé a neplesnivé pečivo, zeleninu či ovoce do připravených boxů, nekrmte ale zvířata sami. Odborníci ze Záchranné stanice doporučují poradit se, i pokud chcete přilepšit zvířatům ve volné přírodě. Pražské lesy jsou totiž velmi navštěvované, a když v nich každý návštěvník nechá pro zvěř trochu jídla, záhy se nashromáždí stovky kilogramů.

Hasiči pomáhají s odklízením sněhu v Božím Daru a odstraňováním popadaných stromů v okolních lesích.
Boží Dar ukončil kalamitu. Nadále však platí zákaz vjezdu do města

„V loňském roce máme veterinárně potvrzen úhyn asi 3 kusů zvěře právě z důvodu nevhodného krmení pečivem, ale počet případů je určitě daleko větší. Pečivo nesmí převažovat nad jejich přirozenou potravou, kterou je v době zimy seno. Pokud má někdo zájem zvěři v zimních měsících pomoci, tak nejlépe se spojit s některým z našich zookoutků, nebo kontaktovat místní myslivecký spolek,“ apeluje na Pražany Fišerová.

Pomozte ježkům a netopýrům

V zimě byste naopak neměli v parcích a při procházkách lesem narazit na ježky ani na netopýry, kteří hibernují. Pokud je najdete, kontaktujte proto záchranou stanici. Jsou-li vyrušeni ze zimního spánku jsou vysílení a těžko najdou potravu, hrozí jim proto smrt.