Narozeninové oslavy, večírky nebo i svatby se často protáhnou přes desátou večer. Přitom někdy nebývají plánované dopředu. Jejich povolení bude ale muset být nově zařazené přímo do obecních nebo městských vyhlášek. Novela přestupkového zákona, která by měla platit od 1. října, odebere obcím možnost udělovat výjimky akcím z rušení nočního klidu.

„Je to nesmysl," myslí si starosta Tisé na Ústecku Jiří Jandásek. „Zvažujeme, že pravidelné akce jako třeba Létohry zaneseme do obecní vyhlášky. Nemůžeme ale svolávat zastupitelstvo kvůli schválení každé jednotlivé svatby," rozčiluje se.

Svaz měst a obcí České republiky (SMO) s ministerstvem ještě jedná. „Byl bych nerad, aby se novela stala klackem v ruce a byla vy-užívána nad rámec příměřeného. V mnoha bodech věcech nám už ministerstvo vyšlo vstříc. Věřím, že zdravý rozum zvítězí," sdělil deníku předseda SMO František Lukl.

Zákon se opírá o rozhodnutí Ústavního soudu, které požaduje, aby bylo možné předvídat počet dnů, kdy bude doba nočního klidu omezená. „Obce už nebudou moci při určitých akcích délku nočního klidu zkracovat formou vlastního rozhodnutí na základě žádosti. Výjimky z nočního klidu budou muset být stanoveny přímo v textu obecně závazné vyhlášky, jinak nebude možné akci uspořádat," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. V praxi to znamená, že se kvůli oslavám musí scházet zastupitelstvo a měnit vyhlášku.

KONCERTY A FESTIVALY V OHROŽENÍ

Novela se může dotknout i koncertů a festivalů. Ty je možné zařadit do vyhlášky s předstihem, problém ovšem nastane, když se kvůli špatnému počasí odloží. „V rámci programu Buchlovského hudebního léta jsme třikrát přesouvali koncerty, nevím, jak bychom to řešili, pokud by byl schválen pouze určitý termín," svěřil se Slováckému deníku organizátor festivalu Filip Dohnal.

Jeho obavy sdílí buchlovický místostarosta Bořek Žižlavský, který si neumí představit, že by se zastupitelstvo tak rychle mohlo sejít. „Případné odložení by mohlo být zahrnuto přímo ve vyhlášce," doufá.

Komplikace mohou potakt Uherské Hradiške. Slovácká metropole ve vyhlášce ohledně kulturních akcí zmiňuje pouze Slavnosti vína a Letní filmovou školu. O zbytku udělených výjimek tak budou muset zastupitelé znovu jednat.

K novele má výtky i opozice. „Návrh představuje nárůst byrokracie a je proti normálnímu životu v obcích a městech. Omezení nabídky kulturních a společenských akcí negativně ovlivní kvalitu života," komentuje návrh místopředseda ODS Martin Kupka. „Pokud je nějaká novela kvůli rozhodnutí Ústavního soudu nutná, měla by být co nejštětrnější a rozhodně nemá lidem jen zakazovat a přikazovat." dodává.