Při policejní akci byla na začátku června zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství. Blažek oznámil již 19. června po zasedání vlády, že nechá adekvátnost zásahu policie přezkoumat.

„Ministr Pavel Blažek tím plní zadání vlády, ale odpovědi, vzhledem ke střídání na ministerských postech, už půjdou k rukám nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Na jejím rozhodnutí pak bude záležet, jak s nimi naloží," uvedla mluvčí. Kauza vedla k pádu vlády, nový úřednický kabinet jmenuje prezident Miloš Zeman ve středu.

Blažek v dopise pokládá celkem 19 otázek. Zajímá ho například, zda je v souvislosti s případem prověřována i činnost bývalého státního zástupce Libora Grygárka nebo jiného státního zástupce v Praze. Ptá se rovněž na to, kdo rozhodl o zásahu formou, jakou se uskutečnil, a jaké byly na něj náklady. „Na základě jakého rozhodnutí vykonává v těchto věcech dozor Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, pobočka Ostrava?" píše se také v dopise.

Pracovní verze

Ministerstvo spravedlnosti původně zveřejnilo dopis s 22 otázkami, později ale uvedlo, že nedopatřením poskytlo médiím pracovní verzi dokumentu. Z konečné verze dopisu vypadly dotazy na Pavla Zemana, jaký je plán vyšetřování, zda není záměrně protahováno a proč bylo zatím provedeno jen několik výslechů a ministr financí v demisi Miroslav Kalousek byl jako svědek vyslýchán až na základě své výslovné žádosti.

„Nejde o posuzováni viny a trestu v té věci. Je potřeba zkoumat, jestli zásah 400 policistů kvůli třem bývalým poslancům, jedné ženě a dvěma lidem z vojenské kontrarozvědky opravdu odůvodňoval takový zásah ozbrojených sil v budovách vlády a dalších budovách soukromých osob," řekl v červnu Blažek.

Šéf dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan v médiích opakovaně uvedl, že zásah, který začal v noci ze 12. na 13. června, byl v souladu se zákonem a přiměřený situaci. Odmítl tak tvrzení odstupujícího premiéra Petra Nečase, že šlo o teatrální akci.

Policisté z ÚOOZ posílení o členy Národní protidrogové centrály a Útvaru rychlého nasazení provedli při akci přes 30 domovních prohlídek. Zasahovali nejen v Praze, ale také ve středních a východních Čechách. Výslechů zadržených a dalších úkonů se účastnilo osm státních zástupců.