„Samozřejmě nelze předpovědět počasí takto dopředu, ale na bílé Vánoce se netěšte předčasně!" řekla v rozhovoru pro Deník.

Meteoroložka Dagmar Honsová.Zdroj: DENÍK/Martin DivíšekUplynulý pracovní týden byl hodně podzimní a deštivý, bude tento ráz počasí pokračovat i v dalších dnech, nebo se dočkáme i více slunce?
Sychravému počasí, tedy převládajícímu cyklonálnímu charakteru počasí, kdy nás ovlivňují tlakové níže, které jsou vždy spojeny s velkou oblačností a se srážkami, se u nás během října líbí. A převládat bude až do konce tohoto měsíce, i když to vypadá, že sem tam v příštím týdnu sluneční paprsky zahlédneme, alespoň přechodně. Navíc by měly nejvyšší odpolední teploty příští úterý a středu šplhat až k 16 °C! Budou to jedny z nejvyšších teplot letošního října.

Když hovoříme o výhledu, příští pátek (státní svátek) budou poprvé, dle nového zákona, uzavřeny supermarkety dá se již s týdenním předstihem alespoň odhadnout, jestli tento den bude přát vycházkám do přírody?
Nyní to vypadá, že sem koncem příštího týdne bude opět proudit chladnější vzduch a že se odpolední teplota nejčastěji zastaví do 12 °C, po ránu bude kolem nuly. Oblačnost bude zřejmě také převládat velká s občasnými přeháňkami. Ale zatím to nevypadá, že proprší celý den, takže se na procházku rozhodně vydejte! Podle mne bylo počasí horší vloni to byla inverze.

Ranní teploty se začínají zvolna přibližovat nule, je možné, že se v dohledné době mohou objevit sněhové přeháňky i v polohách pod 1000 metrů nadmořské výšky?
Občasné sněhové vločky od 800 metrů nad mořem nyní předpokládají numerické modely na příští víkend a předpokládají i citelné ochlazení hned na začátek listopadu, kdy bude sněžit od 600 metrů. Tak uvidíme, jak moc budou dnešní předpovědi úspěšné.

A jak je to s polohami nad 1000 metrů v Olomouckém kraji, dají se čekat již četnější sněhové srážky a bude to brzy i na lyžování?
Na zahájení lyžařské sezony na přírodním sněhu to v nejbližší době opravdu zatím nevypadá. Uvidíme, zda si budeme muset počkat až do začátku ledna, jako vloni.

Vím, že předpověď na hodně dlouhou dobu dopředu neexistuje, přesto, už teď lidé hovoří o tom, zda letošní Vánoce budou bílé a mrazivé, nebo jako už se v posledních letech stalo, že třeba Štědrý den bude slunečný s teplotami kolem deseti stupňů, tedy spíše jarního typu?
Přesně tak, chladné počasí si letos pospíšilo, a tak máme pocit, že díky tomu bude tuhá zima a že máme před sebou bílé Vánoce. Bohužel to takto nefunguje. Klimatologické modely slibují období listopad prosinec leden teplotně nadprůměrné ve střední Evropě. Samozřejmě nelze předpovědět počasí takto dopředu, ale na bílé Vánoce se netěšte předčasně!

Čím je to způsobeno?
Za Vánoce na blátě může předvánoční obleva, která je u nás pravidelným klimatickým jevem, který se v pražském Klementinu vyskytuje až se sedmdesátiprocentní pravděpodobností, a je způsobena přílivem relativně teplého a vlhkého mořského vzduchu od jihozápadu nebo západu. Podle německé studie se předvánoční obleva ve středoevropských podmínkách vyskytuje se dvaasedmdesátiprocentní pravděpodobností nejčastěji v období od 23. prosince do 1. ledna a trvá v průměru 6 dnů. Po dnech babího léta je druhou nejspolehlivější singularitou u nás. Předvánoční oblevy si všimli už naši předci, a tak najdeme spoustu pranostik pocházejících už ze 17. století. Zřejmě nejznámější z nich zní: Na Adama a na Evu čekej oblevu.

A jaký je váš osobní tip na vánoční počasí letos?
Já osobně na počasí nesázím ani netipuji.

Bylo v letošním roce něco, co vás jako meteoroložku hodně překvapilo?
Mne počasí ani tak nepřekvapuje, ale atmosféra a její rychlé změny a pochody mne fascinují neustále! Jmenovala bych současné tropické teploty ve Washingtonu, relativně teplá rána u nás, razantní ochlazení s příchodem 2. října, kdy jsme ze sandálů šli do kozaček, v létě pak neustálé střídání počasí jako z učebnice meteorologie, jak má počasí v Česku v červenci a v srpnu vypadat. A takto mohu pokračovat do roku 2004, kdy jsem počasí začala každodenně sledovat.