Jejich rodiče nyní čelí procesu u ústeckého krajského soudu. Julius Cirok (1976) a Anděla Rysová (1978) jsou obvinění z týrání. Podle státního zástupce svým dětem, narozeným v letech 2007 a 2008, způsobili těžkou újmu na zdraví a závažnou vývojovou retardaci.

Partneři nechávali syna a dceru doma často hladové, nutili je žebrat, trestali je bitím, dokonce si v jejich přítomnosti aplikovali drogy. Běžně se před dětmi také hádali a Cirok matku fyzicky napadal. Týrání trvalo od roku 2009.

Pomoc žena dlouho odmítala. Až při vyšetřování přiznala, že ji partner týral. Někdy prý musela s dětmi celý den sedět doma v jedné místnosti a nesměli přitom jít ani na záchod. Žena se většinou živila prostitucí a žebráním, aby měl muž peníze na drogy.

ZÁCHRANA V KLOKÁNKU

Situace se změnila až v září 2011. Tehdy matka děti odevzdala do Klokánku. Podle svědectví personálu byly značně zanedbané. Děti neznaly příbor, jedly rukama a neměly základní hygienické návyky. Kromě sprostých slov neuměly mluvit, byly zlé, kousaly a škrábaly. Neznaly ani postel, protože když měly jít spát, lehly si vedle sebe na zem.

„Rodiče se dětem vůbec nevěnovali ani po rozumové stránce, čímž způsobili, že děti jsou závažně vývojově retardované. Jedná se o vážnou dlouhotrvající poruchu zdraví a zdravé prosperity dítěte," uvedl státní zástupce Lukáš Otipka.

Policisté zaznamenali i svědectví sousedů, kteří děti viděli sedět nahé v domě u schránek. Z bytu byl často slyšet jejich hysterický křik. Podle psychologického šetření existuje podezření, že děti byly i sexuálně zneužívány. Proces s oběma obviněnými pokračuje.