VYBERTE SI REGION

Chmel léčí žaludek. Nahradí antibiotika?

Praha – Lepší pivo v žaludku nežli voda na plicích, říkával Jára Cimrman. Jeho slova svým způsobem potvrzuje výzkum, na němž již několik let pracují odborníci v pražské Thomayerově nemocnici. Ti totiž zkoumají antibakteriální účinky chmele – a zjistili, že pomáhá při léčbě vředů 
a žaludečních zánětů.

4.6.2013 1
SDÍLEJ:

Thomayerova nemocniceFoto: čtk

Viníkem chorob, s nimiž umějí léčivé látky chmele zatočit, je bakterie Helicobacter pylori (HP). Tento bacil žije na povrchu sliznice žaludku či dvanácterníku a způsobuje tam chronické záněty, vředy 
a při dlouhodobém působení přispívá i k rakovině žaludku. Lékaři s ním dosud bojují prostřednictvím antibiotik – ta ale někdy nefungují a nemoc se vrací.

„Infekční onemocnění se dnes léčí antibiotiky. Jejich účinnost ale v poslední době výrazně klesá vlivem šíření rezistentních bakteriálních kmenů. Vývoj nových antibio᠆tik není tak rychlý, jak sepředpokládalo a jak by bylo potřeba. To je jeden z důvodů, proč se obrací pozornost na látky přírodního, zejména rostlinného původu. V podstatě jde o návrat k lidové medicíně, ale na kvalitativně vyšší úrovni," říká primář oddělení klinické mikrobiologie krčské nemocnice Pavel Čermák.

Na zkoumání v Thomayerce se podílí i Výzkumný ústav potravinářský a Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. Týmu se podařilo vynalézt způsob, jak dlouhodobě skladovat čerstvý chmel, aniž by se z něj ztratily léčivé vlastnosti. To se totiž stává při jeho sušení, zatímco nové tlakové ošetření vlastnosti zachovává.
„Podařilo se shromáždit světově asi největší sbírku kmenů bakterií HP, zachycených od pacientů se žaludečním onemocněním. Na nich byl testován chmel upravený touto novou metodou. Laboratorně bylo prokázáno, že účinky tlakově ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik," vysvětluje Pavel Čermák. Odborníci tak na základě výsledků podali návrh na možnost využít chmel jako potravinový doplněk, který by se využíval při infekci HP bakteriemi.

„Výhodou těchto potravinových doplňků je to, že je 
v nich chmel v čerstvé podobě. Nedochází tedy ke ztrátám účinných látek sušením ani 
k jejich naředění, jak se děje například při vaření piva," doplňuje Milan Houška z potravinářského ústavu.

„Chmel navíc obsahuje řadu dalších látek s pozitivními účinky, například rostlinné estrogeny, látky s protirakovinným účinkem a antioxidanty," uzavírá Alexandr Mikyška z pivovarského ústavu.

Autor: Michaela Koubová

4.6.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Počasí na Vánoce a v závěru roku? Mráz jen v noci, srážek bude méně

Praha - Teploty v závěru roku včetně Vánoc by se přes den měly držet slabě nad nulou, v noci bude mrznout. Výkyvy jsou ale možné, uvedli meteorologové ve čtyřtýdenním výhledu počasí. Sněhu a deště bude ve srovnání s dlouhodobým průměrem méně. Výhled dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na pražském Smíchově aktivisté prodávali "psí maso"

Praha - Ke koupi "vánočních psů" v sobotu vyzývali aktivisté na pražském Smíchově. Protestovali tak proti tradičnímu vánočnímu prodeji a zabíjení kaprů v ulicích. Akci pořádala organizace 269life, která dlouhodobě upozorňuje na utrpení zvířat v různých odvětvích průmyslu.

Při nehodě dvou aut v Rajhradě se zranil kojenec

Rajhrad – Čtyři zraněné včetně jednoho kojence si vyžádala nehoda dvou osobních aut. Ta se střetla v sobotu dopoledne v Rajhradě na Brněnsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies