Že se novinka může vyplatit pacientům i pojišťovnám, se už přesvědčila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, která spustila projekt s několika skupinami chronických pacientů. Jak napsaly Hospodářské noviny, stojí běžně pacient s cukrovkou pojišťovnu 68 tisíc korun ročně. Díky dodržování léčebného plánu a úzké spolupráci lékaře s pojišťovnou ale po zapojení do programu vyjde léčba diabetika na 44 tisíc korun. Člověk s vysokým tlakem stojí 67 tisíc korun, v programu ale jen 28 tisíc ročně.

„Pacienti budou mít ekonomickou motivaci lépe se starat o své zdraví, pro pojišťovny tu bude přínos především z dlouhodobého hlediska. Pojištěnci, kteří budou pravidelně sledováni v rámci preventivních prohlídek, budou v budoucnu potřebovat méně zdravotní péče nebo bude jejich choroba zachycena 
v dřívějším stádiu. Léčba tak bude levnější a účinnější. Stejné výhody lze očekávat 
i u dodržování léčebného režimu," říká Petr Nosek.

O tom, že by využila nových možností, uvažuje i největší česká pojišťovna. „VZP se zabývá i možnostmi takzvané řízené péče. Zatím je to ale ve stádiu analýz a příprav, rozhodně nemáme žádný hotový projekt," uvádí mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Návrh připomíná řízenou péči v USA

Opozice návrh příliš nevítá, připomíná jí totiž americký systém řízené péče. V něm člověk dostane podle zvoleného pojistného vymezený rozsah služeb v předem určených zařízeních. Podle ministerstva jde ovšem v našem případě o jiný systém, který má obdoby v mnoha evropských zemích. Nutnost doporučení od praktického lékaře ke specialistovi je samozřejmostí například v Dánsku. „Náš návrh ale na rozdíl od evropské praxe ponechává pojištěnci stále možnost volby," upozorňuje Nosek.

Zákon, který novinku zavádí, by měla vláda projednat do konce června. Přichází ovšem i s dalšími opatřeními. Vedle změn týkajících se pojišťoven vyřazuje plomby ze zdravotního pojištění – ty by měly být hrazeny jen dětem, těhotným ženám či lidem nad 65 let. Naopak ušetřit by měl návrh rodičům: stokorunový poplatek za noc v nemocnici by už totiž nemuseli za své dítě platit. V současnosti tak nemocnice od rodičů vyberou 150 milionů korun.

Doktoři