„Všechny strany, které se vydaly jen na migrační téma, jsou na hranici jednoho, dvou, tří procent. Věřím, že Češi chtějí strany, které řeší celé spektrum jejich života," řekl Chovanec. Migrace navíc není pro jakoukoliv stranu silné téma, míní. „V době, kdy v ČR je celkem asi 130 migrantů v detenčních zařízeních, toto není v současné době téma pro ČR," uvedl.

Velkým mementem jsou však podle něj rakouské prezidentské volby. Ve víkendovém druhém kole jen těsně prohrál kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbet Hofer. O několik desítek tisíc hlasů ho porazil kandidát Zelených Alexander Van der Bellen. „Kdo si myslí, že zvolením přijatelnějšího kandidáta to skončilo, je naivní, ta polovina voličů mávnutím kouzelného proutku nezmizí," řekl ministr.

Informační otevřenost

Ubránit svobodu a demokracii může zejména informační otevřenost, uvedl Chovanec. „Je třeba dávat lidem odpovědi na jejich otázky, pružně reagovat na dezinformace a podivné weby, které cíleně šíří propagandu," řekl. Extremismus a propagandu, která usiluje o oslabení důvěry ve stát a demokratické instituce, nelze zastavit jen represí. Je to rolí státu, celé politické scény a demokratických stran, dodal.

Místopředsedkyně sněmovního evropského výboru Helena Langšádlová (TOP 09) vyzvala k ostražitosti kvůli nárůstu podpory pravicově radikálních stran i v západní Evropě. „Chtěla bych, aby ve Sněmovně seděly pravicové i levicové demokratické strany. Musíme být také celkově obezřetní k dezinformační kampani," uvedla. I když může tato kampaň přicházet z různých stran, aktuálně přichází zejména z Ruska, dodala Langšádlová.