Podle Chovance musejí evropské státy migrační krizi řešit společně, ale zároveň se musí klást důraz na bezpečnost jednotlivých států. „Svět z bruselské kanceláře vypadá trochu jinak než v Čechách, trošku jinak než v Německu a je potřeba ty pohledy sladit. Budeme dělat maximum pro to, aby se nám to povedlo," uvedl Chovanec. Podle něj se jinak může stát, že migrační krize vyvolá vzestup extremistických hnutí. „Jinak se může stát, že Evropský parlament do budoucna zhnědne," řekl Chovanec.

Kromě migrace má podle Chovance Česko problém hlavně s výrobou drog. Podle jeho údajů se v Česku ročně vyrobí šest tun pervitinu a policii se podaří zajistit několik set kilogramů. Podle ministra se podařilo zlepšit vzájemnou policejní spolupráci s Německem.

Policii se sice daří chytat prodejce drog, ale nemůže se dostat do vyšších struktur zločineckých gangů. „Chytáme bílé koně, vařiče nebo zahradníky, kteří zalévají marihuanu. Nedaří se nám postihnout ten střední management drogového kartelu, natož ty lídry," prohlásil Chovanec.

Podle něj je problém v tom, že drogové podsvětí ovládají zejména vietnamské gangy, do kterých se nedaří policii proniknout. Česku se podle ministra také nedaří s Vietnamem drogovou problematiku řešit na diplomatické úrovni. Česko proto požádalo o pomoc Německo, které má s Vietnamem mnohem významnější obchodní vztahy.