Sjezd ČSSD také pověřil nového předsedu strany Hamáčka jednáním o vládě s ANO a dalšími stranami. Kabinet se však nesmí opírat o hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie. ANO by pak nemělo do vlády nominovat trestně stíhané osoby.

Hamáček po svém zvolení poděkoval všem kandidátům za férový souboj. "Byl to souboj argumentů," poznamenal Hamáček, jenž pochválil i druhého muže z volby Jiřího Zimolu. 

Zvolení Zimoly do vedení strany by podle něj přispělo k sjednocení strany. "Máme strašně moc práce a strašně málo času," dodal Hamáček.

Podle jeho slov pro Českou televizi mu již došla SMS zpráva od premiéra v demisi Andreje Babiše, on sám si ji však ještě nestihl přečíst.

Kateřina Perknerová.
Komentář Deníku: ČSSD netuší, na jaké křižovatce stojí

Hamáčkovi již následně pogratuloval například i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nebo šéf ODS Petr Fiala.

Rozdíly v přístupu k vládě s ANO

O funkci šéfa strany se ucházelo celkem sedm kandidátů. Kromě Chovance a Hamáčka také Jan Jukl, Miroslav Krejčík, Antonín Staněk, Jiří Zimola a Romana Žatecká. 

Nominační projevy finalistů jasně ukázaly, na co ČSSD sází. Jiří Zimola se představil jako šoumen, když pro dokreslení situace ve straně všem rozdal růžové brýle, které si v průběhu projevu sundal, aby odhalil šedivou realitu.

„Nic není v pořádku. Voliče nám odlákal miliardář vydávající se za dobrosrdečného filantropa. My jsme jim nabídli dobro, o které nestáli,“ řekl Zimola. A dávkoval recepty pro budoucnost: neprosazovat inkluzi ve školách a zákaz kouření ve vesnických hospodách, chránit lidi před lichváři a zajistit jim stejnou kvalitu potravin, vrátit lidem stát, který jim ukradli kapitalističtí elitáři. O spolupráci s Andrejem Babišem se vůbec nezmínil. Jako favorit Miloše Zemana byl ale tím, kdo reprezentoval snahu usilovat o podíl na vládnutí, přičemž mu nevadí Babišovo trestní stíhání.

Jan Hamáček nabídl delegátům solidní přístup a pracovitost hlavně směrem dovnitř strany. Slíbil, že pod jeho vedením už nikdo nebude tlačený do kouta a vylučován z diskuse kvůli svému názoru. V programové pasáži zmínil masivní podporu družstevního a nájemního bydlení. K vládnutí s hnutím ANO uvedl, že poslanci ČSSD těžko budou ve sněmovně opozicí k vlastnímu programu, který Andrej Babiš vytuneloval.

„Jednat o vládě neznamená do ní vstoupit, o účasti musí rozhodnout vnitrostranické referendum,“ tvrdí Hamáček.

Prezident Miloš Zeman na sjezdu.
Zeman na sjezdu ČSSD: Zahajte jednání s hnutím ANO

Nikdo se přitom nepřihlásil k myšlence, kterou předestřel host sjezdu, prezident Miloš Zeman. Ten se přimlouval za to, aby ČSSD podpořila jednobarevnou Babišovu vládu a nabídla mu jen odborníky, například na místa náměstků. Za tuto vizi mu na Twitteru poděkoval šéf hnutí ANO: „Přemýšlím, kdy jsem slyšel lepší projev na stranické půdě, než byl ten dnešní, co pronesl pan prezident. Musím říct, že byl skvělý. Pravdivý, trefný, vtipný a pronesený spatra.“

Sociální demokraté na  sjezdu hledali zpáteční cestu k voličům. Diskutující se snažili pojmenovat příčiny volebního debaklu. Zeman, jenž se po 25 letech vrátil na místo, kde se poprvé stal předsedou ČSSD, tu nejzásadnější vidí v absenci charismatického lídra: „Dostali jste se na těch sedm procent především proto, že ve vašem čele nestála osobnost.“ Mimochodem bývalý předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka do Hradce Králové vůbec nedorazil.

Miroslav Dvořák z Prahy 10, který kandidoval na místopředsedu ČSSD, zdůraznil, že politika strany se v minulých letech odtrhla od toho, co tvoří její DNA. „My nemůžeme být elitní uzavřený klub, ale musíme tu být pro lidi, kteří těžko vycházejí s malým platem nebo důchodem, potřebují bezplatnou léčbu a splácejí dluhy, které třeba vůbec nezavinili,“ uvedl. V tomto duchu hovořila i Jindřiška Maršová, podle níž v době, kdy ekonomika roste o 4,5 procenta ročně, její plody nesklízí například milion lidí zatížených exekucí nebo těch, kteří si nemohou dovolit vlastní bydlení a často nemají ani na nájem.

Mimořádný sjezd ČSSD v Hradci Králové.
Spolupracovat s ANO, nebo ne? Kandidáti na předsedu ČSSD se neshodli

Velký potlesk sklidili dva hosté sjezdu, slovenský premiér a předseda strany Směr Robert Fico a šéf odborové centrály Josef Středula. Oba jasně ukázali, kudy by se měla ČSSD vydat, aby byla opět úspěšná. Připomněli, že v novém rozložení sil, kdy jsou populární různé politické novotvary, musí dělat levicová strana skutečně citelnou politiku pro lidi. Fico vyhrál čtvery volby a jako premiér prosazuje zvýšení minimální mzdy na 520 eur, vysoké příplatky za noční práci nebo dopravu na železnici pro žáky a seniory zdarma.

Stejně tak Středula apeloval na permanentní péči o lidi, jimž se nedaří dobře, jako jsou důchodci či lidé na nemocenské.

Jan Birke.
Sociální demokrat Birke: Nemyslím si, že Zeman na sjezdu otočí kormidlem

Sjezd bude pokračovat 7. dubna volbou místopředsedů a debatou o stanovách.