„Policie zde odvádí vynikající práci. Jsem přesvědčen, že nepochybila, naopak je potřeba jim za jejich úsilí poděkovat,“ řekl ministr Chovanec novinářům. Podle něj v souvislosti s krádežemi zbytků zbraní a munice, policie ostrahu areálu zpřísnila.

„Hermeticky areál uzavřít je ale nemožné, už i z důvodu technického zajištění,“ vysvětloval včera Milan Chovanec.

Ministr vnitra nevidí řešení ani v pomoci armády s ostrahou areálu.

„Nemyslím si, že by se sem měla vracet,“ konstatoval.

Houby. Ilustrační foto.
Podlezl plot a houbařil v zakázaném prostoru ve Vrběticích

„To opatření které je, je v tuto chvíli adekvátní a nemám idicie, že by selhávalo,“ podtrhl ministrova slova policejní prezident Tomáš Tuhý.

Krajský ředitel policie Jaromír Tkadleček při této příležitosti zároveň důrazně odmítl, že kradené zbraně z okolí skladu číslo 12 by byly funkční.

„Na konci prosince 2015 se odvezly poslední funkční zbraně a munice,“ uvedl s tím, že kolem epicentra druhého skladu jsou zbraně a munice, které prošly výbuchem a jsou zásadně zničeny.

Podle Tkadlečka práce na vyčištění kilometrového perimetru kolem druhého epicentra, kde nyní pyrotechnici pracují, budou ukončeny v příštím roce.

Milan Chovanec
Krádež zbraní ve Vrběticích: Komunisté žádají Chovance o vysvětlení

„Jsme v poslední čtvrtině tohoto příběhu. Bezpečnostní opatření v průběhu příštího roku ukončíme a bude odstraněn plot,“ nastínil Tkadleček.

Podle ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Michala Dlouhého, denně pracuje v areálu na pyrotechnickém průzkumu 6 až 7 pyrotechniků.

Mezitím u skladu číslo 16, který vybuchl téměř před třemi lety, pracují kriminalisté a ohledávají místo činu, rozeběhlo se i trestní řízení.

Policistům opět v areálu muničních skladů ve Vrběticích pomáhají armádní pyrotechnici. Při ohledání místa vybuchlého skladu číslo 16 pyrotechnici využívají i nový stroj, speciální pásový nakladač Caterpillar 973D.
Policii ve Vrběticích pomáhají armádní pyrotechnici i nový stroj

Zlínské krajské policii se v polovině července podařilo zatknout skupinu pěti zlodějů, kteří kradli rozmetanou munici a samopaly v okolí skladu číslo 12, který explodoval 3. 12. 2014.

Dva muže obvinila.

Za to jim hrozí až osmiletý trest vězení. Od prvního výbuchu skladu v říjnu 2014 se podle policie nikdo nepokusil za tímto účelem narušit ostrahu areálu.