Tak vypadají příznaky chřipky, která každoročně postihne až pětinu české populace. Přitom se tomuto onemocnění dá předcházet, pojišťovny opět proplácejí očkování, takže ho Češi mohou mít prakticky zdarma. Že by se chřipka neměla podceňovat, dokazují statistiky. Každoročně u nás na problémy s nemocí a následné komplikace zemře přes 2000 lidí, což je několikanásobně více než počet mrtvých při dopravních nehodách v Česku. Během letošního podzimu ale epidemie zatím nepropukla, situace je klidná.

Během loňského roku se jenom u VZP, která prvním rokem proplácela očkování proti chřipce všem svým klientům, nechalo očkovat skoro 50 tisíc lidí. Pojišťovna proplatila za vakcíny více než 13 milionů korun.

Očkování

Letos tato nabídka trvá od začátku října, zatím ji využilo přes 4600 osob. Zda se během letošního roku nechá naočkovat více lidí než v minulosti, si VZP netroufá odhadovat. „Správné porovnání bude možné až po ukončení kalendářního roku 2014 a speciálního očkovacího programu," říká za největší pojišťovnu Kateřina Filipiová. „Příspěvek na očkování proti chřipce nabízíme našim klientům celoročně, a to včetně úhrady nákladů za aplikaci vakcíny," prohlašuje pak další pojišťovna OZP.

Proočkovanost se u Čechů pohybuje kolem pěti procent, přestože podle dat pojišťoven vakcinace proti chřipce sníží u zdravých dospělých riziko nákazy až o 90 procent.

„Zvýšení proočkovanosti 
z necelých pěti alespoň na 15 procent by přineslo významný pokles počtu nemocných, případů úmrtí i velkou úsporu finančních prostředků," dodává prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislav Maďar.

V České republice se hlavní útok dá teprve očekávat. Záleží jen na počasí. „Některé 
z evropských zemí už ale zaznamenaly první těžší případy, dokonce s hospitalizací na jednotce intenzivní péče. Vakcíny jsou již připravené v českých ordinacích, největší dodavatel jich poslal už 322 tisíc. „Toto množství odpovídá 95 procentům dodávek realizovaných v loňské sezoně od září do prosince," vysvětluje Filip Nosek z distribuční společnosti Avenier.

Podle lékařů by se měli nechávat očkovat senioři nad 65 let, malé děti a lidé, kteří často trpí nemocemi, ale například i těhotné matky. Při poslední epidemii se totiž ukázalo, že budoucí maminky s kily navíc byly jednou z nejrizikovějších skupin.

Kolik stojí nemoc
Dopady chřipky se nedotknou jenom peněženek marodů, kteří si musí kupovat léky, ale i zaměstnavatelů. Podle studie společnosti Deloitte se zdravý člověk sice s hlavními příznaky chřipky popere do pěti dní, ale doléčený zcela není. Po návratu do zaměstnání nepodává plný výkon ještě tři týdny. Podle studie zaměstnavatel tak na nedoléčeného zaměstnance vynaloží minimálně devět tisíc korun.
Pokud se nechcete nechat očkovat, měli byste do sebe dostat alespoň vitaminy, aby imunitní systém fungoval správně. A nemusí jít nutně 
o potravinové doplňky. „Na podzim je dobré jíst jablka, hrušky, švestky, dýně a více kořenové zeleniny," vyjmenovává výživová poradkyně Monika Tělupilová. Na doplnění vitaminu D pak doporučuje ryby a mléčné výrobky.

Respirační onemocnění.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula řekl regionálnímu Deníku:

Česnek sice může pomoci, očkování ale rozhodně víc

Praha – Respirační onemocnění a inverze. Máme tu listopad. „Tato sezona by měla být horší než ta minulá, co do počtu onemocnění," říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

V západních státech je proočkovanost proti chřipce v populaci okolo 30 procent. Jak jsme na tom u nás?
Otázka očkování proti chřipce byla v ČR vždy podrobována velké diskuzi. 
U nás je proočkovanost dramaticky nižší a je to záležitost podceňování chřipky jako takové a skutečnosti, že je u nás očkování povinné u devíti jiných chorob. A ty, které povinné nikdy nebyly, jsou lidmi považovány za nepříliš důležité. S tím bojujeme drahnou řádku let a čísla pořád nejsou optimální. Zatím se pohybujeme v koridoru mezi pěti až sedmi procenty.

Je to kvůli české povaze? Když to není povinné, tak za to nebudu dávat peníze?
Ono je zajímavé, že v zemích, kde je očkování plně hrazené, například na Slovensku, je přesto proočkovanost velmi nízká. Jde o směs různých mýtů, které tady trvale existují, například že když se očkujeme, tak stejně proděláme chřipkové onemocnění, nebo že se dokonce nakazíme. To jsou sice nesmysly, nicméně se poměrně dlouho mezi lidskou populací tradují. Na druhou stranu si musíme říci, že chřipka jako taková je velmi podobná jiným respiračním onemocněním. Lidé to ne vždy dokážou rozlišit. On to podle klinických příznaků nedokáže rozlišit často ani lékař. Můžeme v podstatě onemocnět jiným virovým onemocněním
a myslíme si, že je to chřipka.

Jaký typ viru bude letos dominovat?
Nejspíš A/H3N2, protože máme již několik záchytů ze zemí, kde se chřipka již objevila. Zatím nehovoříme úplně o epidemiologickém výskytu. Tato sezona by měla být horší než ta minulá, co do počtu onemocnění, ale neočekáváme nějakou dramatickou epidemii.

Je ještě čas nechat se naočkovat?
Myslím, že v tuto chvíli je skutečně nejvyšší čas. Já to vidím tak, že během měsíce listopadu bychom se měli jít nechat naočkovat. Samozřejmě je možné se nechat očkovat i v prosinci nebo na začátku ledna, ale tady už riskujeme. Naše protilátky nenastoupají v těle hned po očkování – můžeme potřebovat i čtrnáct dnů. A během této doby může epidemie propuknout a my nebudeme vakcínou pokrytí.

Co se s lidským organismem děje, když se chřipka přechodí?
Zde právě narážíme na fakt, že se špatně rozeznávají příznaky chřipky a jiných viróz. Respirační problémy jsou podobné, takže to v té první fázi nedokážeme rozlišit, ale lidé, kteří prodělali skutečně závažnou chřipku, potvrdí, že je to obrovsky rozdílné od obyčejné virózy. Člověk, který má chřipku 
s plným klinickým průběhem, zjistí, že nemůže vstát 
z postele a dojít si na záchod. To onemocnění je poměrně zatěžující. A pokud je přecházeno, což děláme jako národ poměrně často, tak ho za prvé šíříme, takže dokážeme zamořit větší část populace, než by bylo záhodno. Ale co je ještě horší: kvůli přechození onemocnění mohou nastat komplikace, které nemusíme rozpoznat. Virus může napadnout myokard, tedy svalovinu srdeční, a může vyvolat chronická onemocnění, která nás ve svém důsledku můžou i zahubit. Podobně je chřipka jakousi předzvěstí oslabení našeho systému. Do respiračního traktu se může dostat bakteriální infekce, což se zpravidla i děje. 
Proto pneumokoková onemocnění přichází ruku v ruce s chřipkou. Takže je záhodno v případě závažnějšího průběhu, kdy je teplota dlouhodobá a neklesá, abychom lékaře vyhledali. Jen tak předejdeme komplikacím, které by nás i fatálně mohly ohrozit.

Slyšel jste nějaký originální babský recept?
Těch doporučení je celá řada, od naprosto bizarních po taková, která mají svou logiku. Pokud budeme požívat látky, které mají přirozený antibiotikální účinek, jako je třeba česnek, tak je jasné, že to nějaký efekt má. Na druhou stranu, zda zahání chřipku pití alkoholu, je už velmi diskutabilní. On nám může pomoci v první etapě, protože zastře klinické příznaky, na druhou stranu může zhoršit následující průběh. Ale to už jsou recepty na bázi jedna paní povídala a já bych je úplně nedoporučoval.

Podle některých názorů je dobré chránit se před nemocemi v zimě například návštěvami solária…
Nevím, jestli to ochrání před chřipkou, ale ve světle posledních zpráv ze Spojených států budou mít tito lidé problém s případnou vakcínou proti ebole, protože ta nefunguje u lidí, kteří mají vyšší hladiny melatoninu, který si nepochybně v soláriích vytvoří.

JAN DRAHORÁD