Zprávu pojmenovanou po bývalém řediteli někdejší protimafiánské policie Roberta Šlachty zpracoval tehdejší detektiv tohoto útvaru Jiří Komárek. Komisi ji předal olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Podle Korteho jde o přepisy z rozhovorů, přičemž není jasné, že jsou věrné, může to být podle něho manipulativní text.

Čtěte také: Babiš útočí: vyhrálo české Palermo, zpráva komise je šaškárna

"Informativní hodnota textu je mizivá, je to v podstatě snůška hospodských drbů," prohlásil Korte. Šlachta a Komárek podle něho dělali "psí kusy", aby zprávu dostali do veřejného prostoru. Když se to nepodařilo, informace se začaly podle Korteho objevovat ve "zcela nezávislých Babišových tiskovinách".

Cílem celé záležitosti bylo odstavení policejního prezidenta Tomáše Tuhého, ministra vnitra Milana Chovance a oslabení premiéra Bohuslava Sobotky (oba ČSSD), uvedl Korte. Věc nazval pokusem o puč číslo dvě, když za první pokládá "spektakulární zásah" na Úřadu vlády v minulém volebním období, jenž nakonec vedl k pádu vlády Petra Nečase (ODS) a předčasným volbám.

Korteho vystoupení zkritizoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). "Pokud je mi známo, komise jednala v utajení a neutajená je jen závěrečná zpráva. Buď porušujete utajení, nebo nevím," řekl ministr. Uvedl také, že si navzdory závěrům komise myslí, že z okolí policejního prezidenta unikaly informace z vyšetřování kauz.

Na Pelikána hned zareagoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle kterého si bere situaci osobně víc, než je zdrávo. "Jenom natahujete šarádu, kterou jste rozjeli, protože prohráváte," prohlásil Chovanec. Pelikánovi vzkázal, že to, co předvádí, je směšné. Další člen komise Zdeněk Ondráček (KSČM) podotkl, že komise nejednala v utajeném, ale jen v neveřejném režimu.

Šlachta ke zprávě komise: Vlk se nažral a koza zůstala celá

Závěry sněmovní vyšetřovací komise jsou naprosto nedostatečné. Závěrečná zpráva se reorganizací policejních útvarů zabývá okrajově, i když kvůli tomu komise vznikla. Jsou v ní také polopravdy, řekl dnes bývalý ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta, který na protest proti reformě odešel od policie. Podle něj se "vlk nažral a koza zůstala celá".

"To, co komise vytvořila, je zjištění nedostatečné," uvedl Šlachta. Podle něj zjištění komise zastírají pravý důvod, proč komise vznikla. "Mělo se mluvit o reorganizaci a o té je tam minimum, že byla rychlá, ukvapená," řekl Šlachta.

Zopakoval, že podle něj byla reorganizace spuštěna kvůli tzv. kauze Beretta, která se týká vynášení informací z policejního vyšetřování za úplatky. V kauze figurují pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma či policista Igor Gáborík.

Podle Šlachty jsou v závěrech komise polopravdy, protože poslanci uvěřili "druhé straně", kam zařadil vedení policie, které reformu spustilo. "Jsem z toho smutný, ty závěry jsou naprosto zdrcující a přijde mi to, jako by si někdo chtěl vyřídit účty s olomouckým vrchním státním zastupitelstvím," řekl Šlachta.

Dodal také, že poslancům předložil i jiné důkazy než odposlechy. "Ten závěr je jednostranný a byl veden k tomu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá," prohlásil. Šlachta patřil mezi nejhlasitější kritiky policejní reformy. Po odchodu od policie se stal náměstkem generálního ředitele celníků.

Čtěte také: Sobotka: Kampaň ANO k reorganizaci policie byla založená na nepravdách