Informatik Lukáš Svoboda si chtěl v Brně pořídit garáž, ale měl problém vyznat se v dokumentech na úředních deskách. Dohledávání konkrétních míst podle čísel parcel nebylo snadné. Proto se rozhodl ulehčit život sobě i ostatním a vytvořit přehlednou webovou aplikaci, kterou od června nabízí zdarma každému zájemci.

Základní princip je jednoduchý. Mapa samosprávy spojuje mapové podklady s čísly jednotlivých projednávaných parcel na úředních deskách. Lidé si mohou na vybraném místě zjistit stavební záměry, možnosti prodeje nebo třeba dočasné uzavírky. „Kliknutím v mapě na danou nemovitost se každý dozví, ve kterých dokumentech na úředních deskách je zmíněná budova, a dalším kliknutím je možné si dokumenty rovnou přečíst," vysvětlil Svoboda.

Mapa samosprávy
Internetová aplikace www.mapasamospravy.cz nabízí několik možných využití:

• po zadání adresy lokality lze zjistit, jestli se daného místa týkají nějaké vyhlášky a dokumenty radnice
• lidé se tak dozví třeba o možnostech prodeje či pronájmu pozemků
• pokud chtějí, mohou si vybrat určitou oblast, a jakmile radnice k danému místu něco zveřejní na úřední desce, přijde jim upozornění e-mailem

Pokud někoho zajímá konkrétní oblast, může si nechat posílat e-maily, jestliže se něco k jeho lokalitě na vývěsních deskách objeví. „Informace se aktualizují čtyřikrát až pětkrát denně. Občas se zdrží, ale obecně do dalšího dne se data z úředních desek na webu objeví," dodal.

Web sklízí mezi odborníky úspěch. „Je to kvalitní aplikace," ocenil brněnský radní pro informatiku a otevřenost Jiří Ulip.

Mapu samosprávy chválí také Adam Rut z neziskové organizace Otevřená společnost. „Je to věc, která tu dosud nebyla. I úplný laik se na webu zorientuje," zhodnotil Rut. Zároveň zdůraznil, že záleží na otevřenosti každé obce v tom, kolik informací na veřejné desky umístí.

Brňané zatím o aplikaci příliš neví. „Je to pro mě novinka, ale hned jsem se díval, co se děje kolem našeho domu. Nehledal jsem sice nic konkrétního, ale hodit by se to mohlo," poznamenal Michal Vondrák.

Využít aplikaci mohou nejen lidé zvědaví na dění v okolí, ale i firmy. „Ozvala se mi těžařská společnost, která si chce hlídat pozemky v okolí svých důlních prostor, aby je mohla rychle vykoupit," zmínil Svoboda.

Autor web vytvořil přibližně za půl roku na základě své starší aplikace, o které už Brněnský deník Rovnost informoval. „Uvažuji o zavedení filtrů, takže by si uživatelé mohli vybrat, jestli chtějí sledovat třeba pouze výkopové práce, nebo jen prodej nemovitostí," nastínil Svoboda.