VYBERTE SI REGION

Tropy zahnaly knedlíky, lidé chtějí zmrzlinu a saláty

TÁBORSKO - Letní parna berou lidem chuť k jídlu. Restauratéři s nadsázkou volají po kompenzacích od státu.

19.7.2007
SDÍLEJ:

ZMĚNA STRAVY. Když vládnou tropické teploty, lidé v restaruracích očekávají velký výběr zmrzlinových pohárů a také lehkých zeleninových salátů. Na jednom takovém si včera na terase Melissy v OD Dvořák pochutnávala i Ivana Brádková z Malšic.Foto: Alena Šatrová

Tropická horka radikálně mění zavedené jídelníčky nejedné restaurace. Například v restauraci Palcát dostal kuchař od šéfa Milana Hulana povel stáhnout z lístku jídla s knedlíky a vyrobit nespočet osvěžujících salátů.

„Do restaurací nechodím vůbec, natož během veder. A kdybych šel, dal bych si v téhle době jenom malé pivo,“ potvrdil Miloslav Burgerstein z Tábora. A právě to se restauratérům ani trochu nelíbí. Dokonce s nadsázkou volají po kompenzaci ušlých zisků od státu.

„S tím bych rozhodně nesouhlasil,“ zastává ale jiný názor Josef Drs. „Dokonce mám pocit, že během léta chodí do mé restaurace více lidí, protože mají dovolenou a chtějí si odpočinout. Samozřejmě během horkých dnů využívají více zahrádku,“ dodal.

Venkovní posezení trochu schází v restauraci U Červeného koně. „Jsme sklepní restaurace a lidé během teplého počasí uvítají, když mohou sedět spíš venku,“ vysvětlil majitel Viktor Veřtát. „Klientela se nám trochu zúžila, ale žádné velké ztráty nemáme,“ doplnil.
Na otázku, zda by uvítal odškodnění od státu v případě velkých ztrát, odpověděl kladně. „To bych samozřejmě souhlasil,“ řekl s úsměvem. Částka by se podle jeho názoru měla pohybovat v takové výši, aby zrušila ztrátu v průměrném zisku restaurace.

Náhrada za ušlý výdělek by se líbila i Václavu Procházkovi, spolumajiteli restaurace U Rytíře v Plané nad Lužnicí. Jeho podnik vykazuje během parného léta zhruba třiceti procentní ztrátu „Myslím si ale, že je to hloupost,“ zauvažoval. „Stát nám nikdy platit nebude, musíme přece počítat s rizikem podnikání.“
Lidé, kteří restauraci během parných dnů navštíví, si raději než tradiční české knedlíky dají něco lehkého. „Najíst se teď v horku do restaurace chodím málokdy. A když už jdu, dám si spíš salát, rýži nebo těstoviny. Nic těžkého,“ potvrdil Roman Kraus z Tábora. Mají restauratéři potřebu přizpůsobit vyprahlým zákazníkům jídelníček? Drs ani Veřtát žádnou změnu podobné té z Palcátu zatím neplánují.

„Lidé si sice více než v jiném období objednávají saláty, ale v nabídce je máme stále, takže jídelníček stoprocentně vyhovuje“ dodal Drs. Strávníci teď cení i nabídku zmrzlin.

19.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies