VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tropy zahnaly knedlíky, lidé chtějí zmrzlinu a saláty

TÁBORSKO - Letní parna berou lidem chuť k jídlu. Restauratéři s nadsázkou volají po kompenzacích od státu.

19.7.2007
SDÍLEJ:

ZMĚNA STRAVY. Když vládnou tropické teploty, lidé v restaruracích očekávají velký výběr zmrzlinových pohárů a také lehkých zeleninových salátů. Na jednom takovém si včera na terase Melissy v OD Dvořák pochutnávala i Ivana Brádková z Malšic.Foto: Alena Šatrová

Tropická horka radikálně mění zavedené jídelníčky nejedné restaurace. Například v restauraci Palcát dostal kuchař od šéfa Milana Hulana povel stáhnout z lístku jídla s knedlíky a vyrobit nespočet osvěžujících salátů.

„Do restaurací nechodím vůbec, natož během veder. A kdybych šel, dal bych si v téhle době jenom malé pivo,“ potvrdil Miloslav Burgerstein z Tábora. A právě to se restauratérům ani trochu nelíbí. Dokonce s nadsázkou volají po kompenzaci ušlých zisků od státu.

„S tím bych rozhodně nesouhlasil,“ zastává ale jiný názor Josef Drs. „Dokonce mám pocit, že během léta chodí do mé restaurace více lidí, protože mají dovolenou a chtějí si odpočinout. Samozřejmě během horkých dnů využívají více zahrádku,“ dodal.

Venkovní posezení trochu schází v restauraci U Červeného koně. „Jsme sklepní restaurace a lidé během teplého počasí uvítají, když mohou sedět spíš venku,“ vysvětlil majitel Viktor Veřtát. „Klientela se nám trochu zúžila, ale žádné velké ztráty nemáme,“ doplnil.
Na otázku, zda by uvítal odškodnění od státu v případě velkých ztrát, odpověděl kladně. „To bych samozřejmě souhlasil,“ řekl s úsměvem. Částka by se podle jeho názoru měla pohybovat v takové výši, aby zrušila ztrátu v průměrném zisku restaurace.

Náhrada za ušlý výdělek by se líbila i Václavu Procházkovi, spolumajiteli restaurace U Rytíře v Plané nad Lužnicí. Jeho podnik vykazuje během parného léta zhruba třiceti procentní ztrátu „Myslím si ale, že je to hloupost,“ zauvažoval. „Stát nám nikdy platit nebude, musíme přece počítat s rizikem podnikání.“
Lidé, kteří restauraci během parných dnů navštíví, si raději než tradiční české knedlíky dají něco lehkého. „Najíst se teď v horku do restaurace chodím málokdy. A když už jdu, dám si spíš salát, rýži nebo těstoviny. Nic těžkého,“ potvrdil Roman Kraus z Tábora. Mají restauratéři potřebu přizpůsobit vyprahlým zákazníkům jídelníček? Drs ani Veřtát žádnou změnu podobné té z Palcátu zatím neplánují.

„Lidé si sice více než v jiném období objednávají saláty, ale v nabídce je máme stále, takže jídelníček stoprocentně vyhovuje“ dodal Drs. Strávníci teď cení i nabídku zmrzlin.

19.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Generální ředitel České televize Petr Dvořák.
17 5

Kandidáti na šéfa České televize: Chceme více peněz

Stanislav Šulc.
4 5

Pohledem Stanislava Šulce: Zdravá Francie?

VIDEO: Protest proti Babišovi. Klub okradených blokuje ministerstvo financí

Členové Klubu okradených zahájili dnes blokádu Ministerstva financí. Jejich protest se vztahuje k ministrovi financí Andreji Babišovi, jenž podle nich svými podvody okradl celou řadu jednotlivců.

Útoky na městské úředníky: Paní, která plive, pán, který vyhrožuje smrtí

Paní, která v rozčílení plive po lidech, nadávky nejhrubšího zrna či dokonce útok pěstmi, výhrůžky smrtí za to, že jisté dámě odmítli kopírovat její soukromé dokumenty. Vítejte v kancelářích a dalších prostorech k jednání s veřejností na místních radnicích a magistrátech.

Peníze na Trumpovu zeď? Prezident má (zatím) smůlu

V předvolební kampani i krátce po zvolení prezidentem slíbil Donald Trump postavit velkou pohraniční zeď , která by zabránila Mexičanům a dalším příchozím vstupovat nelegálně na území Spojených států. Chuť by byla, ale peníze mu Kongres jen tak neodsouhlasí. Ve státním rozpočtu se finance zatím nenašly.

Brambor v jižních Čechách postupně ubývá

Pranostika praví, že brambor vysazených na svatého Marka (25. dubna), bude při sklizni plná jamka. V jižních Čechách ale v současnosti osazují zemědělci jen část dřívějších ploch.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies