Je to jako sen. Hroudy mléčného karamelu, smetanového krému a hlavně čokoláda. Kila čokolády. Klášterec nad Ohří se může pyšnit novým podnikem, který v regionu nemá konkurenci, chuťové buňky místních mlsalů rozmazluje Čokolatérie u Karolíny.

Pralinky, makronky cupcaky

„Vše je skvělé a luxusní, člověk se tam cítí jako v čokoládovém ráji,“ pochvaluje si návštěvu podniku zákaznice Ivana Tothová. „Naštěstí je pro nás Klášterec trochu z ruky, jinak bychom za chvíli byli jako kuličky,“ přidává se Mája Pataráková. I ony se nechaly zlákat nabídkou ručně dělaných čokoládových pralinek a domácích dortíků, které vznikají pod rukama mladých manželů Beranových.

Co se děje ve městě: V Klášterci se otevírají další kurzy plavání, i pro batolata

Ti na začátku roku zariskovali a pro svůj podnik si vybrali Klášterec. „Bydlíme v Nové Vsi v Horách, kde bychom mohli podnikat jen těžko. Hledali jsme proto jiné místo a nakonec vyhrál dům v Klášterci, protože nás naprosto okouzlily prostory,“ říká Michal Beran. Stará zástavba s obloukovými stropy se během několika měsíců proměnila nejen v luxusní salon, ale i ve výrobnu pralinek a všech ostatních nezbytných ingrediencí, ze kterých se bonbony vyrábějí.

Čokolatérie v Klášterci nad OhříZdroj: Deník/Miroslav Rada„Dvakrát do týdne máme výrobní den. Vyrábíme si ganáž (čokoládový krém s velkým podílem smetany, který nejčastěji tvoří náplň pralinek a dělají se z něho lanýže). A potom samozřejmě odléváme a tvoříme samotné bonbony,“ popisuje Michal Beran. Kromě ganáže si Beranovi vyrábějí i krémy z karamelu, pasty z oříšků a nugáty i ovocné náplně do makronek.

Dortíky jsou vlajkovou lodí

Tereza Beranová se navíc našla v malých dortících zvaných cupcakes. „Dortíky jsou taková naše vlajková loď. Něco, čím bychom chtěli být specifičtí. Tak jako jinde jsou třeba vyhlášené kremrole, my bychom chtěli, aby se řeklo Čokolatérie u Karolíny a každý si hned vybavil, mimo pralinek, dortíky,“ říká majitelka.

Čokolatiérství si nezadá s alchymií

Ani jeden z manželů přitom není cukrář. „Já se živím jako finanční poradce a pralinky jsou pro mě únikem od náročné práce, dokonale to vyčistí hlavu,“ usmívá se Michal Beran. „Oba velmi dbáme na kvalitu jídla, takže i na kvalitu čokolády, kterou milujeme. Ale nabídka v supermarketech naše očekávání nesplňuje. Tak jsme se rozhodli zkusit to sami,“ říká Tereza Beranová.

Nulové zkušenosti s řemeslem napravily speciální kurzy. „Máme snad kurzy na všechno, i od michelinských cukrářů,“ smějí se. „Bylo nutné osvojit si techniky zpracování čokolády od základu a ještě krátce před otevřením jsme zjistili, že to děláme úplně špatně,“ říká majitel. „Nejdůležitější je, aby čokoláda zůstala krásně lesklá a při rozlomení nebo zakousnutí zakřupala. Jenže stačí nenápadný výkyv teploty i v samotné výrobně, nejen v hrnci, a čokoláda je pryč,“ popisuje náročnost výroby čokolatiér. „I v tom se nakonec ukázala tahle budova jako perfektní, je tu totiž poměrně chladno a v chladu se s čokoládou pracuje nejlépe,“ dodává.

Nejkvalitnější suroviny

Čokolatérie v Klášterci nad OhříZdroj: Deník/Miroslav RadaA jak se čokoládovně daří? „Velmi nás překvapil ten zájem. S návštěvností jsme opravdu spokojení a jsme rádi, že zákazníci dokáží ocenit kvalitu, přestože máme trochu vyšší ceny,“ říká Michal Beran. „Naprosto chápu, že třeba někoho zarazí, že dá za pralinku ty samé peníze, co za celou tabulku čokolády ze supermarketu. Bohužel ceny jsou úměrné nákladům. Používáme jen tu nejkvalitnější čokoládu i druhotné suroviny a ty samozřejmě stojí víc, než cukr rozpuštěný ve ztuženém tuku,“ pokračuje Beran.

Velké plány do budoucna

O zákazníky zatím nemají Beranovi nouzi, ba právě naopak. „Životnost pralinky je u nás maximálně pět dní,“ říká majitelka. „Takže si můžeme dovolit i experimentovat, protože ani starší generace se nebojí netradičních chutí, takže třeba aktuálně máme vyrobené pralinky z bílé čokolády s čajem matcha a citronem, pralinky s chilli nebo medem,“ vyjmenovává Tereza Beranová.

„Už máme i plány na léto, zkusíme to s vlastní zmrzlinou a kornouty z čokolády. A zákazníkům taky rádi předáme nějaké zkušenosti, takže ke slovu se určitě dostanou i workshopy na téma Vytvoř a sněz,“ plánuje Michal Beran.

Čokolatérii u Karolíny najdete v ulici Chomutovská, hned vedle informačního centra.