Deklarace vyzdvihuje přínos integrace západní a tradiční čínské medicíny a počítá se stážemi zdravotníků k předávání zkušeností. Častější a užší by také měly být kontakty mezi zdravotnickými zařízeními v Číně a ve střední a východní Evropě a komunikace Číny se Světovou zdravotnickou organizací.

„Zdravotní systémy našich zemí jsou velmi odlišné, jako ministři zdravotnictví však chceme poskytnout našim občanům tu nejlepší péči. V globálním světě toho nemůžeme dosáhnout osamoceni, proto apeluji na vzájemnou spolupráci. Deklarace položí základ všestranně přínosné spolupráci, ve které se od sebe můžeme mnoho naučit," řekl při zahájení summitu ministr zdravotnictví ČR Svatopluk Němeček (ČSSD).

Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vidí prostor k rozšíření spolupráce. „Pro moderní evropskou medicínu může být využití tradiční čínské medicíny vhodným doplňkovým nástrojem na léčení a zmírnění obtíží pacientů u některých diagnóz," je přesvědčen. Ocenil také platformu 16 plus jedna. „Spoluprací tohoto volného sdružení 17 rovnocenných zemí charakterizuje vzájemný respekt, politická důvěra, rozsáhlá ekonomická, obchodní spolupráce," poznamenal.

Spolupráci se zeměmi střední a východní Evropy si pochvalovala také čínská vicepremiérka Liou Jen-tung. „Naše země si nejsou blízké geograficky, ale naše srdce jsou si blízká," uvedla ve svém projevu žena, která by ráda další obdobné zdravotnické fórum uspořádala v Číně. Do budoucna očekává prohloubení spolupráce například v oblasti stipendií pro středo- a východoevropské studenty v Číně.

V Hradci Králové bude otevřena první klinika čínské medicíny

Čínská vicepremiérka se dotkla i zdravotnických změn v nejlidnatější zemi světa. Čína chce podle ní mít do roku 2020 zdravotní systém, který bude pokrývat i venkovské obyvatelstvo, tak aby každý měl přístup k základním zdravotním službám.

Němeček dnes také připomněl, že země čelí hrozbám kvůli stárnutí populace, ale i šíření přenosných onemocnění v důsledku globalizace, jako byla epidemie eboly v západní Africe. „Odhalila zranitelnost nás všech a připomněla, že v dnešní době je víc než nutné, aby všechny státy respektovaly společná pravidla," dodal. Spolupráce by podle něj měla být založena nejen na společných hrozbách, ale i poskytování nejlepší péče.

Ocenil také, že řada českých pacientů už má dobré zkušenosti s odborně poskytovanou péčí v rámci čínské medicíny. „Proto je mi ctí oznámit, že zítra v Hradci Králové bude otevřena první klinika čínské medicíny v českých zemích. Jsme připraveni sdílet naše zkušenosti nejen s fungováním kliniky, ale také s jejím přijetím českými pacienty," dodal.

Ředitel královéhradecké nemocnice profesor Roman Prymula upřesnil, že nyní otevřou vědecké centrum, do tří let by měla být vybudována klinika. V mezidobí budou vznikat ambulance otevřené veřejnosti. „Ve vědeckém centru chceme zkoušet, jaký je rozdíl mezi metodami tradiční čínské medicíny a metodami západními, zejména u roztroušené sklerózy, a chceme pozorovat vliv u onkologických onemocnění, to znamená minimalizovat nepříznivé dopady onkologické léčby," shrnul.

Podle předsedy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka by akupunktura a další metody čínské medicíny mohly být přínosem hlavně u nemocí psychosomatických, kde je silný vliv psychiky, jako průduškové astma, žaludeční vředy či ekzémy.

Dohodu o spolupráci v medicínské a lázeňské turistice podepsal Němeček loni v říjnu během cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny. Podepsal také memorandum o strategické spolupráci zdravotních systémů obou zemí a dohodu o čínské podpoře projektu kliniky tradiční čínské medicíny v Česku.