Dnes odpoledne se vítr v Česku uklidnil a zlepšila se i situace v zásobování elektřinou. V pěti z původních 18 okresů proto ČEZ už kalamitní stav odvolal. Ten stále platí pro středočeské okresy Beroun, Mělník a Mladá Boleslav, v Libereckém kraji pro okresy Česká Lípa a Liberec, v Plzeňském kraji pro okres Tachov, v Karlovarském kraji pro okres Karlovy Vary, v Pardubickém kraji pro Chrudim a v Olomouckém kraji pro Šumperk. Stále také platí v okresech Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov a Jičín v Královéhradeckém kraji.

Čtěte také: Pojišťovny: Vítr zatím způsobil stovky škod v řádu desítek milionů

Časté problémy se strhaným elektrickým vedením dnes řešila také distribuční společnost E.ON. Desítky poruch na vysokém napětí museli její technici řešit na Českokrumlovsku, zejména v okolí Větřní, Vyššího Brodu nebo Lipna nad Vltavou. Problémy byly i na Prachaticku v lokalitách Vimperku a Volar, na Jindřichohradecku a na Pelhřimovsku. Také mluvčí E.ON Vladimír Vácha v podvečer potvrdil, že počet postižených domácností se podařilo výrazně snížit.

Kromě energetiků zaměstnala vichřice také hasiči, kteří odstraňovali popadané větve a stromy ze silnic, kolejí a elektrického vedení. V několika případech stromy spadly na auta nebo na ně auta najela. Všechny události se zatím obešly bez zranění. Hasiči měli kvůli větru za čtvrtek a za dnešních prvních osm hodin téměř 800 výjezdů, denní průměr je zhruba 150.

Na řadě míst dnes dopoledne kvůli spadlým stromů nejezdily vlaky. Vítr také zastavil lanovky na Ještěd a na Sněžku.

Nepřehlédněte: Silný vítr povalil skleněnou stěnu na dálnici u Bezděčína

Vichr dnes působil problémy také motoristům. Například na trase do Havlíčkova Brodu se ráno převrátilo nákladní auto. V horských oblastech Libereckého kraje zase nákladním autům působil komplikace napadlý sníh.

Na Šumpersku musí řidiči počítat i s komplikacemi způsobenými rozvodněnou Moravou, která zaplavila silnici mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi. Cesta zde bývá pod vodou každoročně, řidiči budou muset úsek zřejmě několik dní objíždět.

Zástupci pojišťoven odhadují škody způsobené dnešní vichřici zatím na desítky milionů korun. Nejčastěji jim klienti hlásí poškozené ploty, střechy či skleníky.