Do sněmovny by se ještě dostaly TOP 09, jejíž obliba již delší dobu klesá, a KDU-ČSL. Zelení by zůstali těsně pod pětiprocentní hranicí, která je nutná pro vstup do sněmovny. Vyplývá to z výsledků červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Může za to Rath?

Názory voličů CVVM zjišťovalo po zveřejnění kauzy poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), který je podezřelý z přijetí úplatku. Autoři průzkumu ale neuvedli, zda případ rozhodování lidí ovlivnil.

Pokud by se volby konaly teď v červnu, sociálním demokratům by dalo hlas 31 procent z těch, kteří by šli k volebním urnám. Největší podporu měla ČSSD v dubnu, kdy by ji volilo 37 procent lidí. Pod 30 procent klesla od voleb jen v září 2010 a v lednu 2011.

Nejnižší zisk

ODS za poslední měsíc posílila o tři procentní body. Nyní by jí dalo hlas 20 procent volících. Nejnižší podporu od září 2010 měla právě minulý měsíc. Bylo to 17 procent. Půl procentního bodu ztratili od května komunisté. S 20,5 procenta by skončili druzí. Desetinu hlasů by získala TOP 09. Je to zatím nejnižší zisk od voleb. Do sněmovny by se v červnu dostala ještě KDU-ČSL. Podpořilo by ji sedm procent těch, co by hlasovali. Se 4,5 procenta by teď skončila Strana zelených. Do sněmovny by se tak už nedostala. Zemanovci by měli tři procenta. Dříve vládním Věcem veřejným by v červnu dalo hlas 0,5 procenta volících.

Volit by nyní šlo 61 procent lidí. K volebním urnám by se rozhodně nevypravilo 23 procent dotázaných. V parlamentních volbách v květnu 2010 odevzdalo svůj hlas 62,6 procenta voličů a voliček.

Statistická chyba se pohybuje kolem 1,5 procenta u menších stran a u větších stran kolem 2,5 procenta.