„Jsme důsledním, pokud jde o nápravu chyb pravicových vlád, ale odoláváme pokušení populismu. Nebudeme slibovat všechno všem. Naším cílem není žádný dávkový socialismus," uvedl předseda strany.

ČSSD by měla podle svého předsedy už před volbami vyslat jasný signál, že dá v případě vítězství přednost programovému spojenectví, které umožní nápravu vládnutí ODS a TOP 09. Sobotkův projev tak navazoval na páteční prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že v případě uzavření koalice mezi ČSSD a TOP 09 by nejmenoval premiérem žádné z těchto stran, protože by takovou koalici považoval za zradu na jejich voličích.

Sobotka se také vymezil proti menším nebo začínajícím politickým uskupením včetně SPOZ, jejímž je současný prezident čestným předsedou. „Komerční strany jako Ano 2011 nebo SPOZ, populisté z Úsvitu budou slibovat ráj na zemi, jen aby získali potřebných pět procent," uvedl šéf ČSSD. Podle něj malé strany nic nedokážou a „jen udělají dříve nebo později ostudu a zklamou své voliče". Sobotka mluvil také o falešných mesiáších. Hnutí Ano 2011 podnikatele Andreje Babiše už před týdny zahájilo masivní billboardovou kampaň, hnutí Úsvit přímé demokracie založil další podnikatel a senátor Tomio Okamura.

Sociální demokraté jsou dlohodobě v podle průzkumů jednoznačnými favority sněmovních voleb a neměli by podle Sobotky tomuto pocitu podlehnout. „Volby neprohrávají voliči, strany si je prohrávají samy," uvedl Sobotka. Vyzval také stranu k jednotě, kterou voliči chtějí vidět.

„Jednota není vzájemné okopávání kotníků, za jednotu nelze považovat vzájemnou nevraživost a nemístné soutěžení uvnitř kandidátek, jednotou nemůže být ani nadbíhání jiným konkurenčním politickým subjektům," prohlásil Sobotka.

Ústřední výkonný výbor ČSSD definitivně schválil kandidátní listiny pro předčasné volby do Sněmovny. V pátek už tyto krajské nominace potvrdilo předsednictvo strany. Mezi kandidáty schválilo i ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, bývalou místopředsedkyni strany a nyní nestraničku. Strana také zveřejnila volební programové desatero, které rozšířila o revizi církevních restitucí.