Obrana připojení ke stíhání zvažuje. Nyní analyzuje možnosti, které úřadu dává právní řád, uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podle Hamáčka by měl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) přestat váhat a měl by svůj úřad ke stíhání připojit. Vedení ministerstva požádalo příslušné orgány o nahlédnutí do policejního spisu, zatím to ale nebylo umožněno, uvedl Pejšek.

Protikorupční policie viní bývalou ministryni obrany Parkanovou z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel CASA. Podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu, ze kterého ji policisté viní, nedopustila.

Protikorupční policie v kauze nákupu letounů obvinila také bývalého šéfa resortní sekce vyzbrojování Jiřího Staňka. Ten vinu také odmítá.

Nákup dopravních letadel CASA, které provázely při provozu problémy, byl podle některých odborníků i médií podezřelý a předražený. Ministerstvo obrany dopravní letadla CASA nakoupilo proto, aby nahradilo dosluhující ruské stroje Antonov. U letounů se ale v průběhu používání vyskytly některé problémy, například na navigačních a spojovacích systémech.

Obrana tři letouny koupila a jeden vyměnila za čtveřici českých bitevníků L-159. Jeden dvoumístný podzvukový stroj z dílen Aera Vodochody nyní kvůli nedostatkům letadel CASA konsorcium EADS vrací české armádě. Vojáci ho údajně využijí pro výcvik.

EADS vrací L-159 kvůli kompenzacím za nedostatky letadel CASA

V pondělí se na letiště v Čáslavi vrátí dvoumístný letoun L-159, který konsorcium EADS vrací jako kompenzaci za nedostatky dodávky letadel CASA. Oznámil to mluvčí ministerstva obrany Jiří Štábl. Česko tři letadla od konsorcia koupilo, čtvrtý stroj vyměnilo za čtyři bitevníky z produkce Aera Vodochody. Podle dřívějšího vyjádření generálního štábu armáda dvoumístné podzvukové stroje potřebuje pro výcvik pilotů.

„Letoun L-159 bude na základě lednové dohody o narovnání mezi Ministerstvem obrany ČR, společností Omnipol a EADS vrácen zpět do České republiky. Jedná se o část kompenzace za nesplnění závazků plynoucích ze smlouvy na nákup letounů CASA pro Armádu České republiky," uvedl Štábl.

Ministerstvo obrany dopravní letadla CASA nakoupilo proto, aby nahradilo dosluhující ruské stroje Antonov. U letounů se ale v průběhu používání vyskytly některé problémy, například na navigačních a spojovacích systémech. Uvedené potíže již byly odstraněny. Testováním ale opět neprošel systém ochrany proti naváděným raketám, známý pod zkratkou DAS. Plným fungováním systému přitom ministerstvo podmiňuje nasazení strojů v Afghánistánu.

Podle dřívějších informací deníku E-15 by obrana mohla získat další bitevník L-159 kvůli údajným průtahům s reklamací španělských dopravních letadel. Pro ministerstvo je podle deníku tato forma výhodná mimo jiné proto, že stejně jako u první dohody ze začátku roku dostane verzi L-159 T1, která je určena k výcviku, a ušetří tak za přestavbu jednomístného bitevníku na dvoumístný.

Nákup dopravních letadel CASA, které provázely při provozu problémy, byl podle odborníků i médií podezřelý. Poslanecká sněmovna nedávno vydala dřívější ministryni obrany Vlastu Parkanovou k policejnímu stíhání. Kriminalisté ji viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel pro armádu.