„Pokládám za nepřijatelné, aby v den, který stál na začátku svobodné existence naší země, kdokoli zpochybňoval demokratický systém jako takový. A hlavní slogan sobotní demonstrace – Demokracie vypadá jinak – si nedokážu vyložit jiným způsobem," uvedl místopředseda Senátu.

Podporu si podle něj naopak zaslouží mladí lidé, kteří se rozhodli vyjádřit svou obavu a nesouhlas z nástupu komunistů do veřejných funkcí. Shromáždění proti obsazení místa krajské radní pro školství Vítězslavou Baborovou (KSČM) svolali na sobotu studenti třeboňského gymnázia. Prezidentský kandidát ODS připomněl, že komunisté se dostali k moci v polovině krajů.

Logická reakce

Předseda opoziční ČSSD ale důvody demonstrace odborářů vidí jinak. „Ta demonstrace je logickou reakcí na to, že vláda vůbec nebyla schopna pochopit výsledek krajských a senátních voleb," uvedl šéf strany, která tyto volby vyhrála. Lidé se v nich podle něj jednoznačně vyjádřili proti politice současné vlády, jejím daňovým změnám, církevním restitucím nebo důchodové reformě. Sociální demokraté se proto demonstrace zúčastní, dodal Sobotka.