O tom, jak přemostit dvacetiprocentní propast za ANO a dát zapomenout na prohru v krajských a senátních volbách, budou sociální demokraté dumat na zítřejším zasedání ústředního výkonného výboru.

Bohuslav Sobotka, jak je zřejmé z probíhajících krajských konferencí ČSSD i změn ve vládě, vsadil na sebe jako symbol strany, jediného lídra i nositele sociálnědemokratického programu. Smetl ze stolu úvahy o rozdělení předsednické a premiérské funkce i o volbě šéfa ČSSD všemi členy. Do klání o sněmovnu hodlá jít společně s Milanem Chovancem a Lubomírem Zaorálkem jako místopředsedy a zároveň nejvýraznějšími ministry. Ve vládě se zbavil nepopulárního Jiřího Dienstbiera a stranicky neobchodovatelného Svatopluka Němečka. Díky tomu se mu otevřela cesta k blyštivému vítězství na březnovém sjezdu. Zásadní otázka zní, zda to nebude jen zastávka na kalvárii završené desetiprocentním výsledkem.

Bohuslav Sobotka členům ústředního výboru předestře strategii kampaně, obsahové okruhy a také nové volební řády. To rozhodně není okrajová záležitost, neboť šéf ČSSD chce, aby předsednictvo mělo při sestavování kandidátek rozhodující slovo a mohlo v nich škrtat. Kolem tohoto bodu se může v sobotu spustit největší mela, neboť každý si umí spočítat, že na kapustičku bude příliš mnoho slimáků. Má-li dnes ČSSD ve sněmovně padesátičlenný klub, za rok může být při nejčernějším scénáři poloviční. O každé místo v první trojce volebních listin se tak svede lítý boj.

ČSSDZdroj: Deník

Je na Bohuslavu Sobotkovi, aby spolustraníkům vysvětlil, že víc křesel jim zajistí jen silná témata, která v sobě budou mít ideový náboj vycházející z kánonu socialistů, tedy solidaritu, svobodu, spravedlnost, ale také schopnost oslovit občany. Dienstbierovský důraz na práva menšin nebo na pomoc uprchlíkům v nouzi to není. Zvedne ale lidi ze židlí Chovancův nápad na zavedení progresivní a sektorové bankovní daně? A zvládne to Sobotkovo až úmorné opakování faktu, že nezaměstnanost za jeho vlády dosáhla historického minima a průměrný plat maxima?

Žádný z těchto chvályhodných úspěchů neumějí sociální demokraté prodat. Sociolog Daniel Prokop v úvaze pro Salon připomněl, že „ČSSD musí hledat nová témata, která polarizují a nesou s sebou i vizi nepřítele". Jmenuje například boj proti exekucím a předlužení chudších domácností, proti zhoubě globální ekonomiky, nerovnostem ve vzdělávání i mezi regiony, za lepší postavení matek samoživitelek a rodin s více dětmi.

A na každou tuto oblast by měla najít důvěryhodného mluvčího. Ne rutinéra odříkávajícího odstavce z programu, ale plnokrevného, přesvědčivého politika. Pravda, na stromech nerostou, ale to ani v sadu hnutí ANO, TOP 09 nebo ODS. A na rozdíl od nich ČSSD má kam sáhnout. Je tu Oranžový klub, mladí sociální demokraté, Idealisté.cz.