Babybox je v Plzni od března roku 2011. V srpnu 2012 v něm lékaři našli chlapečka, který dostal jméno Norbert, v květnu a listopadu 2014 holčičky Ilonku a Martinku. V České republice dnes funguje 71 babyboxů, ten nejnovější je od července v nemocnici v Mariánských Lázních. Zachránily už 155 dětí - 89 holčiček a 66 chlapců.

V neděli deset minut po šesté hodině ranní někdo odložil do babyboxu polikliniky na Denisově nábřeží novorozeného chlapečka. Jakmile se dvířka otevřela, rozezněl se alarm a o miminko bylo postaráno.

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess doufá, že chlapeček dvířky babyboxu vstoupil do nového a snad i lepšího života. "Na první pohled byl zdravý, zabalený jen v županu. Sdělila mi to Petra Štenglová, hlavní sestra," nechal se slyšet.

Je to už čtvrté děťátko, které se v plzeňském babyboxu za více než šest let objevilo. Dostalo jméno Pavel. "Chlapečka jsem pojmenoval podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavla Hrdličky, jenž mi přislíbil zřízení babyboxu na stanovišti záchranky v Tachově, v jednom z posledních okresních měst dosud bez babyboxu," dodal Hess.

Bouřka. Ilustrační foto.
Moravu a část východních Čech dnes zasáhnou silné bouřky

Nebylo to ale poslední nedělní novorozeně v plzeňském babyboxu. V devět hodin do něj někdo odložil dalšího chlapce. "Čerstvě narozený, s pupečníkem podvázaným českou trikolorou! Tentokrát byl zabalený do zbytků šedého svetru, jinak nahý. Hlavní sestra si myslí, že je to bratříček - dvojče klučíka odloženého v šest ráno. Pojmenovala ho Luděk po manažerovi polikliniky Luďkovi Reiserovi," dodal Hess.

Kvůli chlapečkům vyjížděli na Denisovo nábřeží také policisté. "Musímě prověřit, jestli na dětech nebylo spácháno nějaké protiprávní jednání. Budou-li obě zdravé a v pořádku, dál to řešit nebudeme," uvedla nejprve policejní mluvčí Martina Korandová.

Jenže ve Fakultní nemocnici Plzeň zjistili, že policisté práci mít budou. "Jeden z novorozenců je ve stabilizovaném stavu, druhý bohužel stále v kritickém. Pečují o něj specialisté z neonatologického oddělení," uvedl administrátor nemocnice Miloš Novák s tím, že hoši příbuzní nejsou.

Policisté nyní čekají na závěry lékařských zpráv a podle mluvčí jsou připraveni zahájit patřičné úkony trestního řízení.

Lech Walesa na demonstraci proti polské soudní reformě
Walesa podpořil Poláky demonstrující proti soudní reformě