Dívky údajně nalákali k odjezdu na Moravu s tím, že jim zajistí práci v konzervárnách či prádelnách nebo že budou pracovat jako servírky.

Spolu s dvojicí potrestal soud Petrynovu manželku Olgu pěti lety vězení, protože mu při vyhledávání dívek na Ukrajině podle policie pomáhala. Součástí trestu pro Petrynovy je po odpykání trestu vyhoštění z ČR. Čtvrtou odsouzenou je Jitka Michalčíková, která klub ve Vrbovci provozovala. Dostala 5,5 roku vězení.

Gang se zaměřil na dívky především v Ivano-frankovské oblasti na Ukrajině. Pokud je zlákal k odjezdu z vlasti, zajistil jim potřebná víza pro pobyt v České republice. Po příjezdu ale pachatelé převezli dívky do Vrbovce. Tam jim vyčíslili údajný dluh 500 až 1300 eur (13.500 až 35.100 korun) s tím, že jde o náklady vzniklé zajištěním víz a převozem do ČR.

Odpracování dluhu

Peníze si měly dívky odpracovat poskytováním sexu v nočním klubu. Spis uvádí, že pachatelé dívkám sdělili, že je pustí domů na Ukrajinu až po uhrazení dluhu. „Na ženy křičeli, využili jejich neznalosti českého jazyka, místních poměrů k jejich izolaci v nočním klubu, hrozili jim, že v případě útěku na Ukrajinu se s nimi Vasil Petryna krutě vypořádá," píše se v obžalobě. Jedné z dívek se podařilo z klubu utéct a vrátit se do vlasti. Petryna ji tam ale vypátral a přivezl zpět do Vrbovce.

Odsouzení vinu popírají. Podle nich je obžaloba smyšlená, dívky prý k prostituci rozhodně nenutili. Usvědčily je ale četné svědecké výpovědi. Odsouzeni byli za obchodování s lidmi. Proti verdiktu se mohou odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Na Znojemsku ležícím u hranic s Rakouskem a také na sousedním Mikulovskem jsou četní noční podniky, v nichž dívky zejména z východní Evropy poskytují sexuální služby.