„Oznámeno bylo popálení dvou chlapců. Na místo ihned vyjela posádka rychlé lékařské pomoci z Třince. Zároveň vzlétl také vrtulník LZS z Ostravy," uvedl v sobotu mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Dodal, že záchranáři ošetřili čtyři chlapce ve věku od osmi do dvanácti let. „Podle informací, které má ZZS k dispozici, mělo při organizované táborové činnosti dojít ke vzplanutí hořlavé látky. Následkem toho utrpěly děti popáleniny – u dvou se jednalo o zranění středně těžká, a to v oblasti hlavy, respektive dolní končetiny.

Další dva chlapci byli popáleni vážně, v rozsahu okolo 30 až 40 procent. U těchto pacientů došlo k zasažení dolních končetin, břicha a zad," řekl Humpl.

Podle mluvčího byli postižení při vědomí a s posádkami záchranné služby komunikovali. „Lékařské týmy ZZS ošetřily popálené plochy, zajistily žilní vstupy a zahájily podávání léků tlumících bolest, i dalších farmak. Všechny děti byly následně transportovány, dvě letecky a dvě pozemní cestou, do ostravské Fakultní nemocnice a předány do péče popáleninového centra," shrnul Humpl.

Jako první pomáhal popáleným dětem horský záchranář z nedaleké službeny na Javorovém vrchu.

„Podle našich informací byly děti výbuchem silně popáleny. Ihned jsem vyrazil a na místo také kromě vrtulníku mířil i sanitní vůz Rychlé lékařské pomoci z Třince," uvedl zásahu Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy. Sám dorazil do tábora jako první a ihned se pustil do ošetření. V první řadě začal s pokrýváním nejhůře zasažených částí těl sterilními obvazy.

„Děti utrpěly popáleniny druhého a třetího stupně na 30 až 40 procentech povrchu těla. Samozřejmě velice trpěly bolestí, takže prvořadým úkolem bylo tuto bolest zmírnit," komentoval záchranu dětských táborníků Marcel Svoboda. Dodal, že poté začal navigovat vrtulník k přistání na nedalekém hřišti. Jakmile dorazila sanitka převzal si malé pacienty lékař.

„Je to i přes doslova nepřebernou škálu různých zranění, které denně řešíme, specifický zásah. Všechny složky, které se na něm podílely, ovšem pracovaly v perfektní souhře a s plným nasazením, ať už jde o leteckou záchrannou službu, posádku sanitky či naše členy," dodal k včerejšímu zásahu Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.