„Máme s nimi strašné zkušenosti. Dělají obrovské škody na lesních porostech a nějaké závory nebo zákazy na ně prostě neplatí. Jedné myslivecké kolegyni dokonce v terénu málem zabili psa," svěřuje se jednatel karvinského okresního mysliveckého spolku Jaroslav Sajbot.

Lesní školky v Česku přibývají. Dětem přinášejí nezapomenutelné zážitky.
Lesní mateřské školky žijí rytmem přírody. Zájem o ně roste

Podle něj se navíc problém týká i zemědělců, kterým například v Chotěbuzi jezdci projíždějí přes zaseté pole a ničí úrodu.

„Jednoduše ty plochy s obilím projíždějí, jako by nikomu nepatřila. Na boj s jezdci ale my ani ostatní orgány nemáme vybavení. Čtyřkolka i motorka před vámi během vteřiny zmizí mezi stromy a ani s terénním autem ji nedostihnete," vysvětluje dále Sajbot.

„Přitom existují prostory a terény, které jsou k podobné jízdě určené. Například Petrovická kotlina v té se mohou jezdci vyřádit habaděj, ale jim se nechce za nic platit. To raději budou nezákonně ničit lesy," dodává Sajbot.

Myslivcům celá věc dělá vrásky i proto, že problémových míst je čím dál víc a burácející motory mají nepříznivý vliv i na lesní zvěř. Ta je zvláště zranitelná právě v období května a června, kdy přichází na svět mláďata.

Lithium na Cínovci - průzkumné vrty. Stejná souprava bude vrtat i v Tisové
Lithium je surovina budoucnosti: Zelení podpořili těžbu na Cínovci

S tímto problémem se nedávno potýkala také obec Dětmarovice, kde si jezdci v lese nedaleko železniční stanice svépomocí vyznačili dokonce vlastní trasu.

„V součinnosti myslivců, úřadu, ale i farního úřadu, kterému část lesního pozemku patří, jsme pořídili cedule se zákazem vjezdu čtyřkolek a motocyklů. Jezdci v půdě zanechávali hluboké rýhy a měli jsme strach, že hlučné stroje by z lesů vyhnaly zvěř v období, kdy se rodí mláďata," vysvětluje starosta Dětmarovic Ladislav Rosman s tím, že i díky cedulím se momentálně situace v lese uklidnila.

Podle místních však plocha nad vlakovým nádražím není jedinou postiženou oblastí. Silné stroje si dělají motodrom z lesních cest třeba i v obecní části Glembovec nebo v bývalých důlních areálech blízko Karviné.

„Řešili jsme třeba i případ zemědělce, kterému řidič na čtyřkolce způsobil škodu pozemku. V minulosti pak strážníci zaznamenali i jízdy na čtyřkolkách a crossových motorkách ve vyschlé části koryta řeky Olše, kdy tito „dobrodruzi" pokračovali v cestě přes blízkou cyklostezku," dodává pak za karvinský magistrát mluvčí Šárka Swiderová.

Ilustrační foto.
Super plat za práci na páse nabízí měsíce. Málokdo to ale vydrží dlouho

Pavla Krůčková