"Já si myslím, že je vždycky dobře, aby bylo více kandidátů. A pak je taky důležité, aby ostatní slyšeli naše pohledy na to, jak jít do voleb, co je důležité. Z toho může vzniknout zajímavá synergie," řekl Čunek novinářům k tomu, co ho ke kandidatuře vedlo. Svou kandidaturou chce také motivovat spolustraníky, protože když se dějí pouze očekávané věci, je to podle něj demotivační.

O očekávaném volebním výsledku nechtěl spekulovat, podotkl ale, že si věří. "Já jsem si v životě vždycky věřil, ale můj život nestojí na tom, jestli budu mít nějakou funkci," uvedl. Prohlásil také, že nikdy neplánoval, že by v případě neúspěchu ve volbě předsedy usiloval o funkci prvního nebo řadového místopředsedy strany.

Pavel Bělobrádek
Lidovci jdou do voleb se STANem. Bělobrádek hovořil o politickém systému

Bělobrádek v kandidátském projevu uvedl, že lidovci musejí dbát o prosazování svých tradičních témat, jako je rodinná politika nebo solidarita. Zároveň je ale podle něj klíčové pro budoucnost podporovat vzdělávání, neboť na tom bude záviset budoucí prosperita Česka. Kladl také důraz na to, aby strana vystupovala jednotně.

Čunek naproti tomu v kandidátském projevu mluvil o tom, že by se lidovci měli víc soustředit na ochranu a podporu tradičních rodin s dětmi a vyslovil se i pro obnovení povinné vojenské služby, která podle něj slouží k větší sounáležitosti mezi sociálními vrstvami a podporuje vlastenectví. Čunek také podotkl, že by KDU-ČSL měla vystupovat razantněji, protože umírněné postoje podle něj působí jako moralizování, které voliči nemají rádi.

O Čunkově kandidatuře se spekulovalo v posledních několika měsících, hejtman a senátor se ale před lidoveckým sjezdem jasně nevyjádřil. Vystupoval ale kriticky k některým krokům vedení strany. Při jednáních s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) o vzniku volební koalice kritizoval způsob, jakým vedení lidovců k rozhovorům přistoupilo. Podle něj začalo jednání příliš pozdě a zůstalo málo času na to, aby členské základny obou subjektů mohly spojenectví vstřebat.

Velká fotografie brněnského náměstka primátora Matěje Hollana se v sobotu dopoledne objevila na instalaci na Moravském náměstí. Plakát vyvěsili aktivisté z hnutí Slušní lidé.
Hollan jako Hitler. Aktivisté vyvěsili na maketu Německého domu fotku náměstka