VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: Což takhle dát si cvrčka v karamelu?

Brno - Když člověk objeví v restauraci na talíři červa, obvykle si jde hned stěžovat. Na včerejší přednášce Marie Borkovcové na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě si ale strávníci postěžovat nemohli. Švábi a červi byli totiž hlavní surovinou k přípravě sladkých i slaných jídel.

6.5.2008 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
15 fotografií
Všichni Brňané otrlejší povahy mohli ochutnat netradiční kulinářské speciality.

Všichni Brňané otrlejší povahy mohli ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Vše začíná po hodinové přednášce. Marie Borkovcová při ní vykládala o tom, jak dokáže být hmyz lahodný a výživný. Pak mohli Brňané otrlejší povahy ochutnat netradiční kulinářské speciality. Potemník brazilský s chilli, lívanečky s moučnými červy nebo cvrčci v karamelu byli součástí dnešního menu na speciální přednášce Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

Cukrář z brněnské restaurace Noem Arch Petr Ocknecht, který má vaření z hmyzu jako koníček, rozpálí pánev s hrncem a show může začít. Jako předkrm kuchař podává palačinky s moučnými červy. „Trošku to křupe, ale kdybych to nevěděla, nepoznám podle chuti, že je to červ,“ sděluje svůj dojem Jaromíra Borešová.

To už se ale na pánvi připravuje další výživná specialita, opečení švábi po provensálsku. „Byla jsem tady i loni. Letos budu mít ale švába poprvé, tak se těším, až ho ochutnám,“ říká pedagožka Věra Hubáčková. „Chutná to spíš jako nějaké koření, ani nevnímám, že je to hmyz,“ podotýká Barbora Vejtasová.

Spousta lidí se ale při pohledu na smažící se brouky spíš ušklíbá. „Přišel jsem sem s tím, že to jíst rozhodně nebudu. Ale s tou zeleninou to vypadá docela přijatelně. Dovedu si představit, že bych jedl larvy, které žijí ve stromech. Ty jsou čisté a pěkně tučné,“ dodává Jaroslav Hrozek.

Autor: Barbora Kurcová

6.5.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nový šéf hradního protokolu: Návštěvu Bílého domu už začínáme chystat

ROZHOVOR – Miroslav Sklenář nahradí ve funkci vrchního protokoláře Jindřicha Forejta. Deníku při té příležitosti poskytl rozhovor. Hovoří v něm o svém vztahu k prezidentu Miloši Zemanovi i o plánované návštěvě USA. Rezignace Forejta ho prý nepřekvapila.  

Zmlátil dvě ženy. Zdržely jej ve prý ve frontě u pokladny

Pardubice - Z výtržnictví obvinila pardubická policie 47letého muže, který měl zmlátit dvě ženy. Jednu vážně zranil.

Bugatti už prodalo 220 nových Chironů. Kupci na auto mohou čekat i tři roky

Od představení modelu Chiron v březnu letošního roku už automobilka Bugatti našla kupce pro 220 exemplářů tohoto nástupce legendárního Veyronu. Z auta se však zatím raduje jediný zákazník, všichni ostatní ještě musejí čekat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies