Kompletní souhrn předchozích článků najdete zde => Američan Kevin Dahlgren a čtyřnásobná vražda v Ivanovicích
Shrnutí úterního dopoledního jednání soudu si můžete přečíst zde => Věříme, že je nevinný, prohlásil otec Dahlgrena. Obžalovaný odmítl vypovídat

ONLINE:

14.18 - Jednání bylo přerušeno do zítřka. Tím také končí dnešní online. Děkujeme, že jste nás sledovali, online zpravodajství ze soudu s Kevinem Dahlgrenem bude pokračovat na webových stránkách Deníku i ve středu.

14.15 - Dahlgrenovi rodiče mají kamenné výrazy. Nejspíš se mohou jen chabě domnívat, o čem svědkové v češtině mluví.

14.12 - Kolem poledne osudného dne se podle svědkyně všude rozlehla tlaková vlna, kvůli které ji na zahradu spadly střepy okna. "Volala jsem na sousedy, ale nikdo neodpovídal. Podívala jsem se naproti a uprostřed zahrady ležela propanbutanová lahev," dodala s tím, že to chtěla rodině oznámit, až se vrátí domů. "Potom bylo ticho. Byla jsem se tam ještě podívat přes odpoledne a cítila jsem silný, štiplavý zápach, podobný spálené gumě. Neviděla jsem ale oheň, tak jsem to nikde neohlásila," tvrdí Prokešová.

"Večer jsem slyšela, jak se otvírají dvířka mezi domem a garáží. Myslela jsem si, že se vrátili, tak jsem je chtěla varovat, co se stalo. Už tam bylo spoustu lidí ze sousedství. Otevřeli jsme dveře, z nichž se vyhrnul obrovský dým. Jak se rozplynul, viděli jsme deky a přikrývky položené na hromadě. Pod nimi leželo tělo. Zpanikařila jsem. Myslela jsem si, že se stala nehoda. Podívali jsme se tedy do domu, jestli se někdo nezranil," líčí Prokešová. V ložnici rodičů zahlédla rozházené věci a všimla si, že jim chybí peřiny.

14.00 - Další předvolanou svědkyní je Lucie Prokešová, která byla dobrá přítelkyně s oběma rodiči a sousedka rodiny. S Dahlgrenem se osobně neznala. V den, kdy došlo k vraždám, byla celý den doma. "Rodina hudebníků byla velmi živá. Nebyla jsem zvyklá na ticho, jaké ten den bylo v jejich domě. Obvykle se od nich přes celý den ozývala hudba," vypověděla žena. Poté svědkyni překvapil krátký zvuk mladého hlasu. "Slyšela jsem skřek, který okamžitě utichl. Mohl to být i hlas nápěvku, byla jsem zvyklá, že pořád hráli a zpívali. Nedokázala jsem to tehdy přesně rozeznat," vypráví Prokešová.

13:56 - Obžalovaný Dahlgren zatím nevyužil svého práva položit svědkům otázky.

13:50 - V den vraždy Pohanka griloval na zahradě. "Když přišel jeden ze sousedů, šli jsme rodinu navštívit. Bylo otevřeno a ze sklepa doutnal dým. Všude byl kouř. Donesli jsme hrábě, protože tam byla hromada hader a dek. Chtěli jsme to uhasit. Mysleli jsme, že to chytlo třeba od nějaké sekačky. Když jsme začali rozhrabávat hromadu, našli jsme tam tělo," potvrdil muž tvrzení předchozí svědkyně.

13:45 - Výpověď čeká dalšího ze svědků. Libor Pohanka byl soused zavražděné rodiny z brněnských Ivanovic. S rodinou několikrát ročně scházel, obžalovaného však osobně nepoznal. "Otec rodiny mluvil o tom, že má Kevin nějaké problémy, ale nikdy jsme neměli čas se o tom pobavit hlouběji," řekl Pohanka.

Kevin Dahlgren v pondělí stanul u brněnského krajského soudu. Je obžalovaný z vraždy čtyř lidí.

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová. Foto: DENÍK/Attila Racek

13:34 - Hrůzný nález těl: Svědkyně dál u soudu popisuje, co viděla a cítila. Ze sklepa domu tehdy podle ní vycházel dým a podivný zápach. "Krev jsem nezahlédla nikde. Když jsem vešla do domu, všimla jsem si extrémně čistých schodů. Pracovna otce rodiny byla naopak ve velkém nepořádku. Oboje bylo nezvyklé," poznamenala.

13:29 - Svědkyně Oaklandová uvedla, že si s jedním synem psala často zprávy přes mobilní aplikaci. "V den, kdy se odehrála vražda, jsem od něj ráno v půl osmé dostala poslední zprávu. Náhle přerušil konverzaci. Napsala jsem mu poté, jestli je všechno v pořádku. Už neodpovídal," uvedla žena. Patřila k prvním, kdo mrtvou rodinu v domě objevil. "Poslala jsem manžela s dcerou domů, protože to tam divně zapáchalo. Za námi šli další sousedé. Měla jsem strach, co uvidím vevnitř. Z hromady hader ve sklepě vypadlo tělo. Poté jsme se nikdo nepřibližovali a volali policii. Mladšího syna jsem poté našla v posteli. Ležel mrtvý a čouhalo mu něco z hlavy," líčila hrůzné okamžiky svědkyně.

13:20 - Podle rodinné známé Gabriely Oaklandové si v poslední době před svou smrtí synové stěžovali, že jim Dahlgren nenechává žádný prostor a soukromí. "Všude chodil s nimi," zmínila žena. Větší rozepře však podle ní obžalovaný s rodinou neměl.

13:15 - Přítelkyně jednoho ze synů Jana Novotná líčí, že spala u přítele noc před tím, než došlo k vraždě. "Nechoval se nijak podezřele," řekla žena. Příteli psala v ten den zprávu, jak se má. "Došla mi odpověď, že zavolá později. To nikdy nedělal," popsala čtvrtá svědkyně.

13.00 - Vše je připraveno. U soudu teď vypovídá přítelkyně jednoho ze zavražděných synů.

12.54 - Jednání soudu by mělo začít za pár minut. V úterý, první den hlavního líčení, mají po polední přestávce vypovídat další čtyři svědci.

12.40 - O zahájení soudu informuje například i prestižní americký list The Washington Post.

: American charged with 4 murders on trial in Czech Republic https://t.co/fxLwOHik7K

— Brněnský deník (@BrnenskyDenik)

12.19 - Soudní proces mají na starosti velmi zkušení lidé. Například státní zástupkyně Ludmila Doležalová často řeší velké kriminální kauzy. Momentálně zastupuje u soudu stát v případu loupeže století u Slavkova na Brněnsku a související vraždou.

11.50 - ČTENÁŘI A FANOUŠCI NA FACEBOOKU: diskutovat nad tématem soudu s Dahlgrenem můžete i na facebookovém profilu Brněnského deníku Rovnost!

11.38 - Dahlgrenovi hrozí v případě prokázání viny až doživotí. Poslední Brňan odsouzený na doživotí byl v roce 2010 Radim Odehnal. Ten před sedmi lety v brněnském Komárově několikrát znásilnil jednadvacetiletou dívku, jejího přítele brutálně zabil, rozčtvrtil a upálil.

11.24 - Dahlgren několikrát podával stížnost na postup soudu. „Ve vazbě se však chová standardně a dobře spolupracuje," podotkla již dříve státní zástupkyně Doležalová.

11.11 - Líčení je opět přerušeno. Pokračovat bude ve 13 hodin.

11.07 - S Dahlgrenem se svědek osobně potkal jednou při cestě v tramvaji. "Ptal jsem se ho, proč se do Brna vypravil. Řekl, že chtěl poznat jinou zemi a začít nový život. Dodal, že se mu tady líbí, je to více klidné, než v Americe a chce tady zůstat. Ptal se mě, jestli nevím o někom, kdo by chtěl doučovat angličtinu," vzpomíná Neuberger.

11.00 - Jednání pokračuje výpovědí dalšího svědka. Neuberger byl přítel syna ze zavražděné rodiny. "V den vraždy jsem s ním byl domluvený, že vezmeme odpoledne Kevina do posilovny," zahajuje svou výpověď muž.

10.57 - Lidé se shromažďují opět v soudní síni. Čekají na výpověď svědka Adama Neubergera. Za několik okamžiků by měla eskorta opět přivést obžalovaného. Atmosféra v místnosti i v předsálí je napjatá.

10.55 - Z výsledků březnového posudku soudních znalců v oboru psychiatrie vyplývá, že Dahlgren si v době činu byl vědom důsledků svého jednání. „Jako nepříčetný by nemohl být trestně stíhaný," poznamenal již dříve advokát Richard Novák. Nekteří lidé si ale myslí opak. "Obžalovaný se velmi změnil a působí na mě, jako by byl psychicky nemocný," říká například Brňanka Dana Němcová, která se jednání zúčastnila také.

10.50 - Kriminalisté opakovaně potvrzovali, že zajistili dostatek důkazů, které Dahlgrena z vraždy usvědčují.

10.45 - Dahlgrenovi rodiče se nevyhýbají kontaktu s novináři. Svého syna nadále podporují, i když v České republice chtějí také projevit úctu obětem. "Jsme tady, abychom syna podpořili. Je nám líto rodiny, byla nám blízká. Kevina milujeme a chybí nám. Také chceme uctít památku zavražděné rodiny. Je to velká tragédie," řekl otec Wayne Dahlgren v úterý na půdě krajského soudu.

10.41 - Krajské státní zastupitelství v Brně podalo žalobu na Dahlgrena 7. 4. 2016.

10.39 - Od loňského září je Američan ve vazební věznici v brněnských Bohunicích. Jeho stížnosti proti umístění do vazby nebo návrh na propuštění na kauci a stíhání na svobodě brněnské soudy zamítly.

10.35 - Jednání je před výslechem dalších svědků přerušeno. Znovu začne v 11.00. V online reportáži mezitím zmíníme další fakta z celého případu.

10.30 - Z historie případu: S vydáním Dahlgrena do České republiky americké soudy souhlasily delší dobu. Právníci Američana ovšem podali stížnost proti legálnosti vazby, což celé řízení výrazně zpomalilo. Až na konci srpna 2015 soudy americké ministerstvo zahraničí rozhodlo, že při vydávání není nutné čekat na rozhodnutí o legálnosti vazby. Dahlgren přistál na letišti v Praze krátce před polednem 31. srpna 2015. Zatímco pobýval v policejní cele, rozhodoval rychle soud o jeho vzetí do vazby.

Vývoj případu přehledně:

Případ Kevina Dahlgrena.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

10.25 - Uklízečka dále vypověděla, že ji obžalovaný připadal klidný. "Předtím, než ke mně přišel, slyšela jsem dupání po schodech. Bylo horko a pamatuju si, že měl zpocené čelo. Jinak jsem na něm nezaznamenala nic podezřelého nebo nezvyklého," uvedla druhá svědkyně.

10.23 - Výpověď uklízečky z domu zavražděných: "V den vraždy jsem před jedenáctou přijela k domu. Myslela jsem, že rodina už je doma, protože tam měli auta. Vyzouvala jsem se a najednou přišel domů Kevin. Anglicky mi vysvětloval, že dnes nemám uklízet. Argumentovala, jsem, že mi paní říkala, že mám přijít. Chtěla jsem projít a on mi bránil tělem vstoupit do dveří. Utekla jsem ven a volala jsem majitelům. Telefon vyzváněl, ale nikdo mi to nebral," popsala žena. Podle ní poté Dahlgren za ní znovu přišel ven, když viděl, že telefonuje. "Volala jsem kamarádce, co umí dobře anglicky, aby se ho ještě jednou zeptala, zda je pravda, že nemám uklízet. Potvrdil jí to," dodala v úterý před soudem.

10.20 - U soudního líčení jsou také rodiče Kevina Dahlgrena a jeho sestra s přítelem.

Kevin Dahlgren v pondělí stanul u brněnského krajského soudu. Je obžalovaný z vraždy čtyř lidí.

Rodiče Kevina Dahlgrena. Foto: DENÍK/Attila Racek

10.18 - Před soudem vypovídá žena, která chodila do domu v Ivanovicích jedenkrát týdně uklízet. S Dahlgrenem se poznala týden před vraždou. "Otec rodiny mi řekl, že hledá sám sebe," uvedla Dana Havlíková.

10.08 - Dříve přítel rodiny uvedl, že spolu v den vraždy také telefonovali. Dahlgren mu tehdy řekl, že nejspíš bude muset jet také zpět do Spojených států. Americká rodina jej prý poslala do České republiky, protože měl těžké období a rodiče si s ním nerozuměli. "Chtěl jít třeba na vojnu, ale rodiče jej nechtěli pustit. V České republice měl přijít na jiné myšlenky," vypověděl svědek.

10.04 - "V den vraždy ráno, když se mnou měl učit, mi posílal zmatené zprávy. Myslel jsem, že nestíhá. Nerozuměl jsem mu, ale pochopil jsem, že nepřijede. Druhá zpráva byla, že rodina mu nechala vzkaz, že má jet do Vídně a že má přijet za nimi. Za vše mi poděkoval a řekl, že odjíždí za nimi," řekl u soudu přítel zavražděné rodiny.

10.00 - S Kevinem neměl podle svědka nikdo z rodiny spory. "Naposledy, kdy jsem s nimi mluvil, zmiňovali, že byl nespolehlivý. Často zaspával nebo se někam nedostavil, i když byl domluvený," vypráví muž. Nespolehlivost se podle něj promítala také při výuce angličtiny na škole, kde učil. "Vždy něco sliboval a nesplnil. Nebyla s ním žádná domluva. Párkrát byl se mnou na náslechy ve třídě, jednou mě dokonce zaskakoval," popisoval svědek.

9.59 - U soudu vypovídá přítel zavražděné rodiny Kyle Kristoffersen. "Pomáhal jsem jim s hledáním práce pro Kevina. Byl jsem učitel a on měl zájem učit," uvedl muž.

9.57 - "Vycházel jsem s rodinou v České republice velmi dobře. Chodili jsme spolu běhat a vedli různé filosofické debaty. S nikým v Brně jsem neměl konflikt," řekl Dahlgren v přípravném řízení." Podle jeho slov chtěl v České republice bydlet, ale nevěděl, jak dlouho zůstane. Vydělával si jako učitel angličtiny a šetřil. "Nevěděl jsem, jestli tady zůstanu natrvalo," tvrdí.

9.54 - K terapeutovi Dahlgrena objednala v minulosti dvakrát jeho matka. "Vždy jsem měl problém se vztahy s vrstevníky. Zajímaly mě věci, které odpovídaly starším lidem, třeba bojové umění," zmínil Američan dříve.

9.50 - Při vzetí do vazby vypovídal pouze o svém životě, kariéře a zájmech. Uvedl, že v patnácti letech navštívil terapeuta. Od té doby nikdy žádné léčení nepodstoupil. Jeho koníčkem byly různé bojové sporty. "Věřím v Boha," řekl také v přípravném řízení Dahlgren. "Kdybych byl propuštěn na svobodu, rodiče by zaplatili jakoukoliv kauci a dodržoval bych podmínky soudu," poznamenal.

Kevin Dahlgren v pondělí stanul u brněnského krajského soudu. Je obžalovaný z vraždy čtyř lidí.

Kevin Dahlgren v úterý při jednání Krajského soudu v Brně. Foto: DENÍK/Attila Racek

9.46 - Vypovídat odmítl také dříve. "Byl bych rád, aby se to řešilo pouze s mým advokátem," uvedl v přípravném řízení obžalovaný.

9.45 - Vypovídá obžalovaný Dahlgren. Doprovází jej překladatelka. "V tuhle chvíli odmítám vypovídat," prohlásil Dahlgren.

9.44 - Podávám obžalobu na Kevina Dahlgrena, který v důsledku osobnostních vlastností, spočívajících ve zvýšené agresivitě, impulzivitě a emoční nestabilitě zabil své příbuzné, u kterých pobýval. V situaci, kdy byl vyvíjen tlak na jeho osobu a pocítil ztrátu cti, rozhodl se usmrtit všechny členy, kvůli tomu, že reprezentovali hodnoty, které sám nedokázal splnit," uvedla státní zástupkyně.

9.43 – Kevin Dahlgren ve vazební věznici v Brně přibral několik kilogramů. Podle jeho advokáta Špíška je v psychickém stavu přiměřenému tomu, že mu hrozí doživotní vězení. „Osobně bych to neoznačil za dobrý psychický stav," sdělil advokát. V cele pobývá Američan sám.

9:42 – Soud před pár minutami začal. "Všichni lidi s kamerami a fotoaparáty museli místnost 362 neprodleně opustit," popisuje z místa fotoreportér Attila Racek.

9.36 – Dahlgren stanul u brněnského krajského soudu zatím jen jednou, letos pátého května při rozhodování o vazbě. Soudce Zámečník dal za pravdu státnímu zastupitelství. Podle žalobkyně Doležalové existuje značné riziko, že by se Američan na svobodě trestnímu stíhání vyhýbal. „Je to cizinec, který zde nemá žádné zázemí, ani pracovní, ani rodinné," uvedla už dříve Doležalová.

9:35 – Eskorta právě přivedla obžalovaného. "Prosím ukončit veškeré obrazové a zvukové záznamy a všichni se usaďte," přikazuje důrazně soudce.

Kevina Dahlgrena přivedla maskovaná eskorta do jednací síně krajského soudu. Pondělní líčení začalo krátce po půl desáté dopoledne.

9:34 – V síni všichni netrpělivě očekávají příchod Dahlgrena. Jen v okolí dveří stojí více než dvacet fotografů a kameramanů. Soudce varuje přítomné, že kohokoliv, kdo nebude sedět, ze síně vyloučí.

9.30 – Jeden z nejsledovanějších soudních případů v historii Jihomoravského kraje dostal na starost soudce Michal Zámečník. Více zde.

9:28 – Novináři právě vstoupili do jednací síně. V lavicích zbývá posledních deset míst a za dveřmi se stále tlačí lidé. "Obžalovaný Dahlgren zatím není přítomný, do jednací síně ale přišli jeho rodiče," hlásí z místa redaktorka Markéta Chumchalová.

9.27 – Zpět k hlavnímu líčení, které začne už za pár okamžiků. Prostor k vyjádření dostane i sám obviněný. Hájí jej advokát ex offo Richard Špíšek. V minulosti Dahlgren vinu popřel, tvrdil, že si šel zaběhat a příbuzné našel mrtvé, pak dostal strach a uprchl. Na úterý soud dále předvolal sedm svědků. Ve středu mají hovořit znalci.

9:24 – Případ sleduje od počátku také Brňanka Dana Němcová. "Je mi moc líto té rodiny a jsem zvědavá, jak to dopadne," uvádí Němcová.

9.22 – Soudní proces je unikátní také z jiného pohledu. Spojené státy americké totiž v osobě Dahlgrena vydali soudu do České republiky vůbec prvního svého občana. Američan je od loňska v Brně ve vazbě. Spojené státy jej jako prvního svého občana vydaly k trestnímu stíhání v Česku.
Více zde.

9.20 – Před jednací síní čeká také studentka práv Linda Kufová. "Myslím si, že je vinný a měl by dostat doživotí," říká Kufová.

9.19 – Zpočátku nebylo jasné, jak se Dahlgrenovi podařilo uprchnout z Ivanovic na vídeňské letiště. Pak se ukázalo, že ujel taxíkem (psali jsme zde).

9.18 – Americká policie zatkla Dahlgrena přímo na letišti ve Washingtonu. Čtěte zde.

9.17 – Z počátků případu: Teprve postupně se začaly objevovat informace. Pachatel v rodinném domě vraždil noži a sekyrou. Oběti chtěl poté spálit, sousedi za několik hodin po vraždách zavolali hasiče, kteří mrtvoly objevili. Více zde.

9.15 – Před dveřmi do soudní síně číslo 362 stojí řada desítek novinářů i zájemců z veřejnosti. Do začátku jednání zbývá čtvrt hodiny, obžalovaného zatím eskorta nepřivedla.

Hlavní líčení s Kevinem Dahlgrenem začalo v pondělí u brněnského krajského soudu. Američan je obžalovaný ze čtyřnásobné vraždy.


9.14 – Kriminalisté oznámili, že z případu podezírají právě Dahlgrena. Ten mezitím stihl ujet do Rakouska, kde 23. května nasedl do letadla směr Washington. Podle některých médiích se kamarádce k vraždě přiznal esemeskou. Více ZDE.

9.12 – Shrňme některá důležitá fakta: Kevin Dahlgren 22. května podle obžaloby zavraždil svou sestřenici, jejího manžela a také jejich dva syny. Do České republiky přijel za příbuznými několik týdnů před vraždou. Podle výpovědí známých chtěl začít nový život. Více si přečtěte ZDE.

9.11 – Proces s Dahlgrenem odstartuje čtením obžaloby. Její obsah zatím není známý, státní zástupkyně Ludmila Doležalová jej sdělí až před soudem. Teprve při jejím čtení vyjdou na povrch některé podrobnosti, důkazní materiál a možná také domnělý motiv čtyřnásobné vraždy.

9.07Soudní líčení kromě dneška pokračuje také ve středu a ve čtvrtek. Další termíny jsou nejasné, délku procesu nechtějí účastníci předjímat. Záleží také na přístupu Dahlgrena, množství prováděných důkazů, rychlosti tlumočení do angličtiny.

9:04 – Soudní proces pro čtenáře denik.cz sledují redaktorky Markéta Chumchalová, Monika Krylová a fotoreportér Attila Racek.

9.02 – Maskovaná eskorta přivezla Dahlgrena k soudu už po 8 hodině ráno. Zatímco k vazebnímu zasedání přijel Dahlgren v kostkované košili a šortkách, hlavní líčení zahájí v modrém saku. A to od 9.30.

9.01 – Soudní líčení bude patřit k nejsledovanějším kauzám, které krajský soud v historii řešil. Kvůli obrovskému zájmu médií soud přesunul hlavní líčení do větší jednací síně s kapacitou 95 míst. Televizní kamery soudce Zámečník dovnitř nepustí. „U hlavního líčení nebude umožněno pořizovat obrazové či zvukové přenosy a obrazové záznamy z jednací síně," uvedla už dříve mluvčí soudu Simona Tesařová.

9.00 – Dobrý den. Vážené čtenářky, vážení čtenáři, u Krajského soudu v Brně začíná v půl desáté ráno proces s Američanem Kevinem Dahgrenem. Obžaloba jej viní, že v květnu 2013 v brněnských Ivanovicích zabil čtyři své příbuzné. Deník Rovnost sleduje případ od počátku, soudní líčení můžete v následujících třech dnech sledovat online.

Dahlgren po třech letech u soudu. Je labilní, tvrdí obžaloba

Brno – Den ve vězení začíná brzo. Budíček zvoní Kevinu Dahlgrenovi v šest hodin ráno. Poté dostává snídani a v úterý odjíždí ke krajskému soudu. „Dostane litr a půl vody, dvě obložené bagety, oplatek a dva kusy ovoce," uvedla mluvčí bohunické věznice Dana Krejčířová. Do areálu přijel obžalovaný v osm hodin ráno v doprovodu maskované eskorty.

Líčení začalo v 9.36 a krátce nato vyšly najevo hrůzné podrobnosti vraždy. „Nejprve napadl tři z nich, sestřenici zasadil 17 bodných a sečných ran pravděpodobně kuchyňským nožem, jejímu manželovi 29 bodných a sečných ran, synovi dalších 17, vyplývá z vyšetřování. Jako posledního zřejmě usmrtil druhého syna, kterého napadl kamenem, poté nožem. Toho jediného usmrtil po předchozím uvážení," uvedla státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Podle obžaloby je Dahlgren labilní osobnost. „Rozhodl se zabít čtyři příbuzné v důsledku osobnostních vlastností, emocionální nestability, narcismu a zvýšené agresivity v kombinaci se situačními faktory - nebyl schopen dostát očekávání svého okolí," sdělila Doležalová.

U soudu zatím vypovídali tři svědci: Kyle Kristoffersen, Američan dlouhodobě žijící v Brně, který se přátelil se zavražděnými. Jako učitel angličtiny pomáhal Dahlgrenovi najít práci.
Pak přišla na řadu Dana Havlíková, která rodině pravidelně uklízela. V osudný den jí to Dahlgren nedovolil. Když chtěla uklidit, nejspíš už někteří členové rodiny nežili.

Jako poslední v úterý dopoledne vypovídal jeden ze spolužáků zavražděných chlapců.

Američan měl v brněnských Ivanovicích 22. května 2013 zavraždit čtyři své příbuzné a poté i zapálit jejich dům, aby svůj čin zamaskoval.

Poté odjel do Rakouska, odkud odletěl do Washingtonu ve Spojených státech amerických. Tam ho zadržela americká policie. „Obviněnému hrozí patnáct až dvacet let vězení nebo i výjimečný trest," řekla mluvčí brněnského krajského soudu Simona Tesařová.