Hromadná nehoda na D1 u Mirošovic se stala před pátou hodinou ráno. Na místě bylo několik zraněných, sanitky podle mluvčí záchranné služby Petry Effenbergerové odvezli do nemocnic dva zraněné, podle mluvčího hasičů Jaroslava Gabriela ale jednoho zraněného ještě převážel vrtulník a jeden byl ošetřen na místě. Při nehodě zemřela žena, spolujezdkyně z jednoho z havarovaných vozů. "Prováděli jsme resuscitaci, i přes veškerou snahu záchranářů žena svým zraněním na místě podlehla," řekla Effenbergerová. Za posledních deset let je to v Česku pravděpodobně první oběť při hromadných nehodách se 17 a více auty.

Nehody dnes uzavřely ve středních Čechách i dálnice D4 a D10. První byla uzavřená zhruba od 5:00 u obce Voznice na Příbramsku. Provoz tam stál osm hodin kvůli nehodě nákladního automobilu, podle policejní mluvčí Markéty Johnové se obešla bez zranění. Dálnici D10 ve směru z Liberce blokovala před Prahou více než dvě hodiny nehoda dvou osobních aut na čtvrtém kilometru. Policie dopravu odkláněla do Horních Počernic. Řidičky obou vozidel utrpěly lehká zranění, byly převezeny do vinohradské nemocnice. ČTK to řekli mluvčí pražské policie a záchranné služby Iveta Martínková a Dominik Horn.

Většina vozidel, která se dostala do hromadné nehody na D1, převážela podle Gabriela cizí státní příslušníky, vozy byly rozmístěné v úseku dlouhém zhruba 300 metrů. Havarovaly jak osobní, tak nákladní auta. Na místo byl povolán i evakuační autobus. Autobus využívali lidé, kteří čekali na policejní výslech, nebo lidé, kteří z nějakého důvodu nemohli pokračovat v cestě, řekl Gabriel.

Dopravu z dálnice ve směru na Brno policie odkláněla na exitu 15, zpět na dálnici se řidiči vraceli až na exitu 29 u Hvězdonic nebo na exitu 34 u Ostředku. Řidiči z objízdných tras hlásili podle dispečera silničářů problémy v celé délce trasy. Nejhorší situace byla podle policejní mluvčí Markéty Johnové u Českého Šternberka.

Druhá smrtelná nehoda na D1 se stala ráno ve směru na Prahu u Českého Šternberka. Srazily se tam osobní auto, dodávka a nákladní vůz. Řidiče kamionu, který označoval místo nehody, srazilo projíždějící auto. Svým zraněním na místě podlehl.

Čtěte také: První nehoda! Před otevřením dálnice D8 se srazila u tunelu dvě auta

Auta se srazila i před místem hromadné nehody. Na 19,5. kilometru ve směru na Brno se podle dopravního webu srazila dvě osobní auta s nákladním, tato nehoda se obešla bez zranění. Na sjezdu z dálnice D1 na Mirošovice se také stala nehoda dvou osobních vozů s kamionem, podle informací policie byl na místě minimálně jeden zraněný.

Po 13:30 se jen kilometr před místem ranní hromadné nehody na D1 srazila další tři osobní auta, neprůjezdný byl levý jízdní pruh. "Při nehodě se nikdo nezranil," řekla Johnová. Na dálnici je od 50. kilometru až do hlavního města hlášené sněžení, které ztěžuje jízdní podmínky.

Další nehody se staly na okresních silnicích. Ráno se ve středních Čechách staly i tři nehody autobusů, jedna z nich i na 29. kilometru D1 ve směru na Prahu. Všechny se obešly bez zranění.

Přečtěte si: Řidička, která v červnu jela po dálnici D5 v protisměru, byla pod vlivem léků

Dálnice D4 byla kvůli nehodě ve směru na Prahu uzavřená
Dálnici D4 dnes před 05:00 u obce Voznice na Příbramsku na 24. kilometru ve směru na Prahu uzavřela nehoda nákladního auta. Nehoda se podle policejní mluvčí Markéty Johnové obešla bez zranění. Provoz byl obnoven krátce po 13:00, omezení tedy trvalo zhruba osm hodin.

Podle informací policie narazilo nákladní auto do svodidel. Objízdná trasa vedla z exitu 24 na Voznici přes Novou Ves, Mníšek pod Brdy až k exitu 18, kde se řidiči vraceli na dálnici. Policie upozorňovala na to, že namrzlá byla i objízdná trasa.

Příjezd do Prahy po D10 blokovala přes dvě hodiny nehoda dvou aut
Provoz na dálnici D10 ve směru z Liberce blokovala před Prahou více než dvě hodiny nehoda dvou osobních aut na čtvrtém kilometru. Policie dopravu odkláněla do Horních Počernic. Řidičky obou vozidel utrpěly lehká zranění, byly převezeny do vinohradské nemocnice. Řekli to mluvčí pražské policie a záchranné služby Iveta Martínková a Dominik Horn.

Nehoda se stala kolem 10:30 pod přemostěním ulice Ve Žlíbku. Podle informací Národního dopravního informačního centra (NDIC) skončilo jedno auto na střeše. "Ulice Novopacká do centra je uzavřená, doprava je vedená na Horní Počernice, dále je uzavřen i nájezd od Radonic na Novopackou ulici," uvedla Martínková. Provoz byl poté podle NDIC obnoven před 13:00.

Podle Horna řidičky osobních aut Škody Felicie a Mercedes utrpěly lehká zranění. Třiadvacetiletá žena ze škodovky má úraz hlavy a nohy, žena z Mercedesu poranění hrudníku. "Žena z felicie byla už před příjezdem záchranářů v péči hasičů, měla nasazen krční límec," pochválil práci hasičů Horn.

Informace, zda nehoda souvisela s ledovkou, mluvčí neměli. Ledovka dnes ráno komplikovala dopravu především ve středních Čechách. Stalo se několik nehod, které si vyžádaly dvě oběti. Nejhorší situace byla na dálnici D1, u Mirošovic na 21. kilometru ve směru na Brno se srazilo 17 aut.