Policie silnici ve směru na Olomouc zavřela a dopravu odklání na starou cestu. "Odklon dopravy je z D35 ve směru od Ostravy na Olomouc, na sjezdu u Kocourovce. Dálnice je v místě nehody uzavřena," informovala policejní mluvčí Irena Urbánková. Doplnila, že se jedná o dopravní nehodu osobního a nákladního vozidla.

"Obě vozidla narazila do odstavené cisterny, která krátce před jednou hodinou v noci z prozatím přesně nezjištěných příčin najela na krajnici, vyjela mimo komunikaci, narazila do svodidel a převrátila se na bok. Cisterna převážela náklad 22000 litrů plynu," doplnila mluvčí.

Ilustrační foto
Dálnici uzavřel devítimilionový střet autobusu se dvěma kamiony

Kolony na Osek i v Lipenské

Během dopoledne se doprava po objízdných trasách značně komplikovala. Někteří řidiči nákladních aut se nehodu rozhodli objet směrem na Osek nad Bečvou a Přerov.

"Způsobují tím dopravní komplikace a vytvářejí dlouhé kolony," upozornila Irena Urbánková v pondělí okolo dvanácté hodiny.

"Žádáme řidiče, aby používali pouze objízdnou trasu u Velkého Újezdu," doplnila mluvčí policie. Stejné problémy jsou na cestě k Doloplazům a Tršicím. Řidič, kteří cestují ve směru na Olomouc, musí sjet na Velký újezd a pokračovat přes Daskabát, Kocourovec a Přáslavice.

„Řidiči nákladních aut, kteří míří na Brno, můžou v Olomouci pokračovat přes křižovatku v Hodolanech doleva, na Přerovskou ulici, kde se za kruhovým objezdem napojí zpět na dálnici,“ uvedla Irena Urbánková.

„V opačném směru na Ostravu je dálnice průjezdná,“ dodala policejní mluvčí.

Tragická nehoda jeřábu u dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně
VIDEO: Převrácený jeřáb po tragédii stále visí nad vodou

Řidiči, kteří pokračují po objízdné trase, musí počítat se zdržením. Kolony se od rána tvoří už při příjezdu k prvnímu kruhovému objezdu v Olomouci na Lipenské ulici.

Neprůjezdná několik hodin

„Práce hasičských jednotek zaberou nějaký čas, předpokládáme, že D35 bude ve směru na Olomouc neprůjezdná celé dopoledne,“ řekla Vladimíra Hacsiková, mluvčí hasičů, kteří na místě dnes už podruhé zasahují. Poprvé vyjížděli v noci k nehodě cisterny.

Přivolaní hasiči společně s přepravní společností odčerpávají z cisterny LPG. Práci jim paradoxně usnadňuje to, že se cisterna převrátila.

„Leží v příkopu tak, že čerpací otvory jsou nahoře. Předpokládáme, že takto odčerpáme část obsahu a jakmile specializovaná firma cisternu vytáhne z příkopy, odčerpáme i zbytek plynu,“ popsala práci hasičů Vladimíra Hacsiková. Ti zároveň zasahují u bouraného kamionu.

Místo na dálnici D2, kde se zranilo dvanáct lidí.
Na dálnici D2 se srazila tři auta a dodávka. V nemocnici skončilo dvanáct lidí

„Hasiči zajistili vozidlo proti vzniku požáru a pomocí ropného kontejneru přečerpávají provozní kapaliny unikající z kamionu,“ dodala mluvčí.

Podle prvních informací se při ranní nehodě kamionu a osobního auta zranil jeden z řidičů. Přesné příčiny nehody, její okolnosti a souvislosti jsou v šetření.