„V následujícím týdnu budou teploty podprůměrné, ovšem v dalších třech týdnech předpokládáme teploty průměrné podzimnímu počasí," odhadují pracovníci Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Ovšem slovo odhadují je důležité: s dlouhodobou předpovědí se většinou i experti pohybují na velmi tenkém ledě.

Čtěte také: Jaké počasí nás čeká od 7. listopadu do 4. prosince? 

„Ještě před několika dny modely ukazovaly, že si užijeme pořádnou zimu, ovšem údaje se změnily. Zima by tak měla být mírná a v nížinách se asi sněhu nedočkáme. Meteorologové jsou schopni docela přesně určit počasí na následující tři čtyři dny, dlouhodobá předpověď je spíš sázka do loterie," upozorňuje dvaašedesátiletý Jan Opletal z Kroměříže, který je sám meteorologickým nadšencem.

Podle něj se už dlouhá léta nedá spoléhat ani na pranostiky, jako jsou předpovědi pomocí slupek cibule či opadávajícího listí a podobné. To potvrzuje i včelař Pavel Kalivoda.

„Jedna z pranostik praví, že pokud je stále mnoho listí na stromech, bude zima mírná. Totéž platí o tom, že ještě teď potkáte třeba včely, znamená to totiž, že některé ještě nezačaly tmelit úly. Ovšem pokud se letos někomu něco takového stalo, má to spíš spojitost s tím, že ještě na konci září byly teploty okolo pětadvaceti stupňů a příroda je trošku opožděná. Včely obvykle vylétávají a hledají květy, pokud je teplota nad deseti stupni Celsia, což ještě pár týdnu zpátky nebyl problém," míní včelař.

Čtěte také: Lyžování na českých horách nepatrně zdraží

Tuhou zimu mohou podle pamětníků dobře avizovat i zvířata.

„Je pravdou, že podle srsti koní, kteří jsou denně venku, se to dá poznat, jsou prostě víc huňatí. Poslední léta to ale taky klame. I můj otec myslivec už na různé předpovědi nevěří a na zimu se připravuje raději vždy. Dřív se dalo leccos vyčíst například s podkožních zásob zvěře, zda bude zima tuhá, ovšem už i zvířata jsou občas počasím dočista zmatená," krčí rameny Tereza Maluchová z Kroměříže, která má na svém pozemku hospodářská zvířata.

A tolik zmiňované slupky od cibule? „Jde vidět, že se příroda nejspíš mění, ani slupky, podle kterých moje prababička dokázala určit zimu, nemluví pravdu. Souvisí to zejména s létem a jeho průběhem, a také tím, že často bývá teplo i v říjnu. Procesy přírody se zkrátka počasí přizpůsobují," dodává zahrádkář Radomír Hořejší z Holešova.

Čtěte také: Podzim začal plnit noclehárny

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ