Důvodem není to, že by Češi nechtěli, aby jejich srdce, plíce či játra dostal po smrti někdo jiný. Na vině je nedostatek peněz.

„Ne každý zemřelý, který může být dárcem, se jím stane. Národní plán tzv. dárcovských konzultantů, kteří by měli v nemocnicích případné dárce vyhledávat, zcela nefunguje. Vytvořit síť těchto lidí byl sice dobrý nápad, který ale nebyl dostatečně finančně podpořen," vysvětluje šéfka České transplantační společnosti Eva Pokorná.

A tak zatímco ještě na konci 90. let jsme byli na špičce evropského žebříčku v počtu darovaných orgánů, nyní se pohybujeme v šedém průměru.

Jeden mrtvý dá život až sedmi lidem

„Loni bylo nejméně dárců od roku 2003. Zatímco v roce 2010 mohli lékaři pacientům zachránit život díky 206 zemřelým dárcům orgánů, loni se jejich počet snížil o 21," říká ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny Aleš Hermann. Jeden mrtvý dárce přitom může zachránit život až sedmi lidem.

Situaci by mohl zlepšit i připravovaný transplantační zákon. „Úprava řeší otázku odběru orgánů od zemřelých cizinců. Ten je totiž u nás nyní prakticky nemožný," vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Lidé, kteří se rozhodnou darovat ledvinu, nově dostanou finanční kompenzaci za hospitalizaci a ušlou mzdu ve výši až 24 tisíc korun. Také rodiny zemřelých dárců by měly dostat příspěvek 5000 korun na pohřeb. „Opatření směřuje k rodinám, které často bezdůvodně odmítají, aby se zemřelý stal dárcem orgánů, i když on sám za života nesouhlas nevyjádřil," dodává Vlastimil Sršeň.

A jak dnes takový typický dárce vypadá? „Je to 55letý muž, který prodělal mozkovou příhodu. Rozhodně tedy neplatí, že dárci orgánů by byly hlavně oběti dopravních nehod. Ti čítají pouhých 10 procent všech dárců," podotýká Pavel Trunečka, přednosta Transplantcentra IKEM.

TRANSPLANTACE V ČR

Počet zemřelých dárců
1995 ⋌205
2000 ⋌175
2005 ⋌207
2010 ⋌206
2011 ⋌185

Na co pacienti čekají
Ledviny ⋌686 (72 % čekatelů)
Srdce ⋌91 (9 % čekatelů)
Játra ⋌72 (8 % čekatelů)
Slinivka ⋌60 (6 % čekatelů)
Plíce ⋌39 (4 % čekatelů)
Langerh. ostrůvky ⋌8 (1 % čekatelů)

Alespoň jeden rok po zákroku žije
* po transplantaci ledviny až 
95 procent pacientů
* jater 90 procent
* srdce 85 procent
* plic 80 procent

Zdroj: IKEM