Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník radí: Zahřejte se! Zima není jen o grogu a svařáku

Praha /INFOGRAFIKA/ - Není to jen čaj, svařák, medovina nebo punč, které dokážou v zimě zahřát na těle i u srdce. Teplý se dá pít i v poslední době oblíbený cider, jindy vychlazené pivo nebo silnější destiláty. Co by vám mohlo zachutnat, jak si nápoj připravit a na co si dát pozor?

20.1.2015 6
SDÍLEJ:

Grog, svařené víno nebo punč nejsou názvy koktejlů jako takových, ale spíše různých postupů přípravy.Foto: ČTK/imago stock&people

Barman a mezinárodně uznávaný barový expert Jiří George Němec řekl regionálnímu Deníku:Barman a mezinárodně uznávaný barový expert Jiří George Němec.

Pozor, v teplých nápojích se snadno schovají náhražky

Praha – Podle Jiřího George Němce, českého barmana, který se kromě Austrálie, kde získal titul barman roku, prosadil i v barech v Šanghaji, Paříži nebo Londýně, neexistuje zaručený recept na dobrý teplý drink. Základem úspěchu jsou ale podle něj kvalitní ingredience.

Když se řekne teplý nápoj, který v zimě zahřeje, lidé si většinou představí grog, svařené víno nebo punč. Už dlouho to ale není jediná možnost, jaké jsou současné trendy?
Obecným celosvětovým trendem je používání kvalitních surovin. Moderní spotřebitel už nechce být oklamáván náhražkami. Právě 
v teplých nápojích se tyto náhražky a přídavky lehce schovají. Grog, svařené víno nebo punč nejsou názvy koktejlů jako takových, ale spíše různých postupů přípravy. Když se řekne punč, představí si většina z nás horký nápoj z červeného nebo bílého vína. Punč ale může být i skvělým letním koktejlem, který má proti těm klasickým, míchaným do skleniček, dvě výhody – napojíte z něj velké množství lidí a navíc ho lze připravit dopředu a těsně před servírováním do něj vhodit velké bloky ledu.

Co se na zahřátí pije v jiných koutech světa, setkal jste se 
s nějakým opravdu originálním nebo něčím zvláštním nápojem?
Každá země je originální, má svoje originální ingredience a tím pádem i originální míchané teplé nápoje. I naše zemička je velmi originální, jen je ji třeba opepřit větší dávkou hrdosti a respektu 
k vlastnímu domácímu produktu.

Jak se chovají likéry v momentě, kdy se zahřejí? Mění se chuť, aroma nebo podíl alkoholu?
Při každém zahřívání dochází k odpařování alkoholu. U horkých koktejlů se díky jejich teplotě nuance daleko více otevírají. Jejich chuť je tak výraznější a celkový požitek umocněný.

Míchané drinky často obsahují plnotučné mléko, vysokotučnou smetanu nebo třtinový cukr. Nejsou v některých případech příliš sladké? Dají se připravit 
i v light verzi?
Každý koktejl nemusí obsahovat plnotučné mléko, vysokotučnou smetanu nebo třtinový cukr. Navíc každý národ má jinou chuťovou paletu. Co je pro jednoho sladké, pro druhého není. Takže ať si každý dává to, co mu chutná, neexistuje jedna univerzální chuť.

Co je záruka úspěchu v přípravě teplých drinků?
Zásad je hned několik. První pravidlo jsem už naznačil – hlavní je používat kvalitní ingredience a žádné náhražky. Zadruhé je potřeba mít neustále na mysli, že dlouhodobé převařování 
a přehřívání alkoholických koktejlů znamená jejich znehodnocování. Třetí pravidlo zní: nechávejte možnost případného dochucení otevřenou, to znamená, nápoje nepřeslazujte a nepřekyselujte, nechte dochucení na vašem hostovi či zákazníkovi.

Dají se takové drinky dobře připravit i v domácím prostředí?
Na přípravě jednoduchého horkého koktejlu není nic obtížného. Stejně jako si doma můžete uvařit skvělou večeři, můžete si namíchat koktejl, kterým ohromíte. Potřebujete k tomu pouze horkou vodu, koření, z něj doporučuji především skořici, badyán, hřebíček nebo bobkový list, dále odměrku, ingredience, čerstvé nebo sušené ovoce a sklenici, šálek nebo plecháček.

Jaký je váš oblíbený teplý nápoj, po kterém v zimě rád sáhnete?
Teď nejčastěji dělám horkou Becherovku. Připravuje se ze čtyř centilitrů Becherovky, horké vody, lžičky medu a plátku čerstvého citronu. Likér stačí zalít horkou vodou, ochutit medem a citronem nebo citronovou šťávou. Dále můžu doporučit likér Cordial, který je ideální součástí horkých koktejlů. Díky obsahu extraktu z lipového květu je výborný také 
v kombinaci s teplými nápoji, například s černým čajem, kávou nebo horkou čokoládou.

Teplé nápoje.

KATEŘINA CIBOROVÁ

Autor: Redakce

20.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Srážka nákladního auta s vlakem na přejezdu v Divišově ulici v Olomouci
AKTUALIZOVÁNO
3 11

V Olomouci se srazil vlak s náklaďákem, zranilo se devět lidí

Volební spot Hnutí Ano Andreje Babiše
DOTYK.CZ
20

Expert rozcupoval Babišovo video: Vykradená forma, nevkus, prázdný obsah

České letadlo přistálo v Americe na pláži. Policie: To tu každý den nevidíte

Neobvyklou událost zažilo město Clearwater na západním pobřeží Floridy v USA. Na tamní pláž na ostrově Sand Key muselo kvůli technickým potížím nouzově přistát malé české letadlo firmy Pragway.

Kupujte máslo, dokud je čas. Na Vánoce bude stát sedmdesát korun

Už nějakou dobu trápí české domácnosti stoupající cena obyčejného másla. V srpnu jsme za tuto komoditu platili zhruba o 45 procent více než v loňském roce. Největší poptávku po této surovině zažívají obchody před Vánoci. Právě v prosinci očekává společnost Fortuna ceny na úrovni sedmdesáti korun v kursu 1,8:1.

Zpěvačku Annu K operovali v krumlovské nemocnici

Populární zpěvačka Anna K podstoupila ve středu operační zákrok v českokrumlovské nemocnici. Den předtím o tom informovala na svém profilu na internetové sociální síti. Umělkyni se letos po osmi letech vrátila rakovina, při kontrole u lékaře jí našli nádor v prsu. V létě podstoupila chemoterapii, v té době dál koncertovala.

AKTUALIZOVÁNO

Tragická nehoda u Teplic. Při srážce auta s autobusem zemřel člověk

/FOTOGALERIE/ Oběť ranní nehody museli z vraku vyprostit hasiči. Muži už nebylo pomoci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení