VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník radí: Zahřejte se! Zima není jen o grogu a svařáku

Praha /INFOGRAFIKA/ - Není to jen čaj, svařák, medovina nebo punč, které dokážou v zimě zahřát na těle i u srdce. Teplý se dá pít i v poslední době oblíbený cider, jindy vychlazené pivo nebo silnější destiláty. Co by vám mohlo zachutnat, jak si nápoj připravit a na co si dát pozor?

20.1.2015 6
SDÍLEJ:

Grog, svařené víno nebo punč nejsou názvy koktejlů jako takových, ale spíše různých postupů přípravy.Foto: ČTK/imago stock&people

Barman a mezinárodně uznávaný barový expert Jiří George Němec řekl regionálnímu Deníku:Barman a mezinárodně uznávaný barový expert Jiří George Němec.

Pozor, v teplých nápojích se snadno schovají náhražky

Praha – Podle Jiřího George Němce, českého barmana, který se kromě Austrálie, kde získal titul barman roku, prosadil i v barech v Šanghaji, Paříži nebo Londýně, neexistuje zaručený recept na dobrý teplý drink. Základem úspěchu jsou ale podle něj kvalitní ingredience.

Když se řekne teplý nápoj, který v zimě zahřeje, lidé si většinou představí grog, svařené víno nebo punč. Už dlouho to ale není jediná možnost, jaké jsou současné trendy?
Obecným celosvětovým trendem je používání kvalitních surovin. Moderní spotřebitel už nechce být oklamáván náhražkami. Právě 
v teplých nápojích se tyto náhražky a přídavky lehce schovají. Grog, svařené víno nebo punč nejsou názvy koktejlů jako takových, ale spíše různých postupů přípravy. Když se řekne punč, představí si většina z nás horký nápoj z červeného nebo bílého vína. Punč ale může být i skvělým letním koktejlem, který má proti těm klasickým, míchaným do skleniček, dvě výhody – napojíte z něj velké množství lidí a navíc ho lze připravit dopředu a těsně před servírováním do něj vhodit velké bloky ledu.

Co se na zahřátí pije v jiných koutech světa, setkal jste se 
s nějakým opravdu originálním nebo něčím zvláštním nápojem?
Každá země je originální, má svoje originální ingredience a tím pádem i originální míchané teplé nápoje. I naše zemička je velmi originální, jen je ji třeba opepřit větší dávkou hrdosti a respektu 
k vlastnímu domácímu produktu.

Jak se chovají likéry v momentě, kdy se zahřejí? Mění se chuť, aroma nebo podíl alkoholu?
Při každém zahřívání dochází k odpařování alkoholu. U horkých koktejlů se díky jejich teplotě nuance daleko více otevírají. Jejich chuť je tak výraznější a celkový požitek umocněný.

Míchané drinky často obsahují plnotučné mléko, vysokotučnou smetanu nebo třtinový cukr. Nejsou v některých případech příliš sladké? Dají se připravit 
i v light verzi?
Každý koktejl nemusí obsahovat plnotučné mléko, vysokotučnou smetanu nebo třtinový cukr. Navíc každý národ má jinou chuťovou paletu. Co je pro jednoho sladké, pro druhého není. Takže ať si každý dává to, co mu chutná, neexistuje jedna univerzální chuť.

Co je záruka úspěchu v přípravě teplých drinků?
Zásad je hned několik. První pravidlo jsem už naznačil – hlavní je používat kvalitní ingredience a žádné náhražky. Zadruhé je potřeba mít neustále na mysli, že dlouhodobé převařování 
a přehřívání alkoholických koktejlů znamená jejich znehodnocování. Třetí pravidlo zní: nechávejte možnost případného dochucení otevřenou, to znamená, nápoje nepřeslazujte a nepřekyselujte, nechte dochucení na vašem hostovi či zákazníkovi.

Dají se takové drinky dobře připravit i v domácím prostředí?
Na přípravě jednoduchého horkého koktejlu není nic obtížného. Stejně jako si doma můžete uvařit skvělou večeři, můžete si namíchat koktejl, kterým ohromíte. Potřebujete k tomu pouze horkou vodu, koření, z něj doporučuji především skořici, badyán, hřebíček nebo bobkový list, dále odměrku, ingredience, čerstvé nebo sušené ovoce a sklenici, šálek nebo plecháček.

Jaký je váš oblíbený teplý nápoj, po kterém v zimě rád sáhnete?
Teď nejčastěji dělám horkou Becherovku. Připravuje se ze čtyř centilitrů Becherovky, horké vody, lžičky medu a plátku čerstvého citronu. Likér stačí zalít horkou vodou, ochutit medem a citronem nebo citronovou šťávou. Dále můžu doporučit likér Cordial, který je ideální součástí horkých koktejlů. Díky obsahu extraktu z lipového květu je výborný také 
v kombinaci s teplými nápoji, například s černým čajem, kávou nebo horkou čokoládou.

Teplé nápoje.

KATEŘINA CIBOROVÁ

Autor: Redakce

20.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman na Pražském hradě ohlásil svou kandidaturu na prezidenta.
3 13

Zeman poletí za Trumpem. Termín návštěvy se dozví až tři týdny před odletem

Ilustrační foto
4

Sexuální asistentky poskytly postiženým zatím 250 asistencí

Poslední rozhovor Věry Špinarové pro Deník: Stále miluji živá vystoupení

/ROZHOVOR/ Připomeňte si spolu s námi Věru Špinarovou v posledním velkém rozhovoru, který poskytla Deníku loni v prosinci - tři dny před svými půlkulatými narozeninami. Rozjímala tehdy například nad vánoční svátky, které měla moc ráda. Jen se jí nelíbil ten shon a nakupování…

Provozovatel kiosku u Pekla skončil kvůli EET. Hledá se náhrada

Polná na Jihlavsku hledá nájemce bufetu v rekreačním a sportovním areálu u rybníka Peklo. Současný provozovatel bufetu skončil, dle vyjádření starosty kvůli elektronické evidenci tržeb (EET).

Islámský stát? Fanatici, kteří nemají náboženský cíl, říká lékař Abass Jahaf

/ROZHOVOR/ Jaké je být uznávaným lékařem v České republice, když pocházíte z muslimské země? A zvláště v době, kdy Islámský stát (IS) terorizuje svět stále početnějšími útoky? Doktor Abass Jahaf byl zhruba před třiceti lety z Jemenu vyslaný do tehdejšího Československa na studia. Dnes má české občanství, pracuje v Nemocnici Most na urologickém oddělení a spolupořádáním společenských akcí se snaží sblížit muslimskou komunitu s českými občany.

Volby v Srbsku: Putin si vybral jako kandidáta Vučiče

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Moskvě přijal srbského premiéra Aleksandara Vučiče, kterého také jednoznačně podpořil jako kandidáta na prezidenta. Novou hlavu státu budou Srbové volit 2. dubna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies