VYBERTE SI REGION

Deník radí: Zahřejte se! Zima není jen o grogu a svařáku

Praha /INFOGRAFIKA/ - Není to jen čaj, svařák, medovina nebo punč, které dokážou v zimě zahřát na těle i u srdce. Teplý se dá pít i v poslední době oblíbený cider, jindy vychlazené pivo nebo silnější destiláty. Co by vám mohlo zachutnat, jak si nápoj připravit a na co si dát pozor?

20.1.2015 6
SDÍLEJ:

Grog, svařené víno nebo punč nejsou názvy koktejlů jako takových, ale spíše různých postupů přípravy.Foto: ČTK/imago stock&people

Barman a mezinárodně uznávaný barový expert Jiří George Němec řekl regionálnímu Deníku:Barman a mezinárodně uznávaný barový expert Jiří George Němec.

Pozor, v teplých nápojích se snadno schovají náhražky

Praha – Podle Jiřího George Němce, českého barmana, který se kromě Austrálie, kde získal titul barman roku, prosadil i v barech v Šanghaji, Paříži nebo Londýně, neexistuje zaručený recept na dobrý teplý drink. Základem úspěchu jsou ale podle něj kvalitní ingredience.

Když se řekne teplý nápoj, který v zimě zahřeje, lidé si většinou představí grog, svařené víno nebo punč. Už dlouho to ale není jediná možnost, jaké jsou současné trendy?
Obecným celosvětovým trendem je používání kvalitních surovin. Moderní spotřebitel už nechce být oklamáván náhražkami. Právě 
v teplých nápojích se tyto náhražky a přídavky lehce schovají. Grog, svařené víno nebo punč nejsou názvy koktejlů jako takových, ale spíše různých postupů přípravy. Když se řekne punč, představí si většina z nás horký nápoj z červeného nebo bílého vína. Punč ale může být i skvělým letním koktejlem, který má proti těm klasickým, míchaným do skleniček, dvě výhody – napojíte z něj velké množství lidí a navíc ho lze připravit dopředu a těsně před servírováním do něj vhodit velké bloky ledu.

Co se na zahřátí pije v jiných koutech světa, setkal jste se 
s nějakým opravdu originálním nebo něčím zvláštním nápojem?
Každá země je originální, má svoje originální ingredience a tím pádem i originální míchané teplé nápoje. I naše zemička je velmi originální, jen je ji třeba opepřit větší dávkou hrdosti a respektu 
k vlastnímu domácímu produktu.

Jak se chovají likéry v momentě, kdy se zahřejí? Mění se chuť, aroma nebo podíl alkoholu?
Při každém zahřívání dochází k odpařování alkoholu. U horkých koktejlů se díky jejich teplotě nuance daleko více otevírají. Jejich chuť je tak výraznější a celkový požitek umocněný.

Míchané drinky často obsahují plnotučné mléko, vysokotučnou smetanu nebo třtinový cukr. Nejsou v některých případech příliš sladké? Dají se připravit 
i v light verzi?
Každý koktejl nemusí obsahovat plnotučné mléko, vysokotučnou smetanu nebo třtinový cukr. Navíc každý národ má jinou chuťovou paletu. Co je pro jednoho sladké, pro druhého není. Takže ať si každý dává to, co mu chutná, neexistuje jedna univerzální chuť.

Co je záruka úspěchu v přípravě teplých drinků?
Zásad je hned několik. První pravidlo jsem už naznačil – hlavní je používat kvalitní ingredience a žádné náhražky. Zadruhé je potřeba mít neustále na mysli, že dlouhodobé převařování 
a přehřívání alkoholických koktejlů znamená jejich znehodnocování. Třetí pravidlo zní: nechávejte možnost případného dochucení otevřenou, to znamená, nápoje nepřeslazujte a nepřekyselujte, nechte dochucení na vašem hostovi či zákazníkovi.

Dají se takové drinky dobře připravit i v domácím prostředí?
Na přípravě jednoduchého horkého koktejlu není nic obtížného. Stejně jako si doma můžete uvařit skvělou večeři, můžete si namíchat koktejl, kterým ohromíte. Potřebujete k tomu pouze horkou vodu, koření, z něj doporučuji především skořici, badyán, hřebíček nebo bobkový list, dále odměrku, ingredience, čerstvé nebo sušené ovoce a sklenici, šálek nebo plecháček.

Jaký je váš oblíbený teplý nápoj, po kterém v zimě rád sáhnete?
Teď nejčastěji dělám horkou Becherovku. Připravuje se ze čtyř centilitrů Becherovky, horké vody, lžičky medu a plátku čerstvého citronu. Likér stačí zalít horkou vodou, ochutit medem a citronem nebo citronovou šťávou. Dále můžu doporučit likér Cordial, který je ideální součástí horkých koktejlů. Díky obsahu extraktu z lipového květu je výborný také 
v kombinaci s teplými nápoji, například s černým čajem, kávou nebo horkou čokoládou.

Teplé nápoje.

KATEŘINA CIBOROVÁ

Autor: Redakce

20.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Do chřtánu vulkánu: geologové kopnou do sopky i příští rok

Cheb – Vyhloubit několik metrů dlouhou štolu a nechat veřejnost nahlédnout do chřtánu vulkánu. To je projekt, na kterém už několik měsíců pracuje Geofyzikální ústav Akademie věd v Praze. Geologové už dokonce část bývalé štoly z 19. století ve vyhaslé sopce Komorní hůrka vyhloubili. Nyní už je jasné, že projekt bude zdárně pokračovat i v příštím roce, kdy na něj Akademická rada Akademie věd věnuje dalších 200 tisíc korun.

Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků

Praha - Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek má dnes schválený protikuřácký zákon za další regulaci podnikání. Novinářům ve Sněmovně řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, dnes ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům. Sněmovní klub jeho strany neměl k hlasování stanoven jednotný postup.

Trump vybral za ministra práce šéfa fastfoodového řetězce

Washington - Budoucí americký prezident Donald Trump chce do čela ministerstva práce dosadit ředitele fastfoodového řetězce Andrewa Puzdera. Trumpův štáb to ve čtvrtek oznámil v tiskové zprávě. Puzder stojí v čele společnosti CKE Restaurants Holdings, na volební kampaň newyorského miliardáře přispěl v květnu částkou 150.000 dolarů (3,8 milionu Kč).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies