VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník radí: Zahřejte se! Zima není jen o grogu a svařáku

Praha /INFOGRAFIKA/ - Není to jen čaj, svařák, medovina nebo punč, které dokážou v zimě zahřát na těle i u srdce. Teplý se dá pít i v poslední době oblíbený cider, jindy vychlazené pivo nebo silnější destiláty. Co by vám mohlo zachutnat, jak si nápoj připravit a na co si dát pozor?

20.1.2015 6
SDÍLEJ:

Grog, svařené víno nebo punč nejsou názvy koktejlů jako takových, ale spíše různých postupů přípravy.Foto: ČTK/imago stock&people

Barman a mezinárodně uznávaný barový expert Jiří George Němec řekl regionálnímu Deníku:Barman a mezinárodně uznávaný barový expert Jiří George Němec.

Pozor, v teplých nápojích se snadno schovají náhražky

Praha – Podle Jiřího George Němce, českého barmana, který se kromě Austrálie, kde získal titul barman roku, prosadil i v barech v Šanghaji, Paříži nebo Londýně, neexistuje zaručený recept na dobrý teplý drink. Základem úspěchu jsou ale podle něj kvalitní ingredience.

Když se řekne teplý nápoj, který v zimě zahřeje, lidé si většinou představí grog, svařené víno nebo punč. Už dlouho to ale není jediná možnost, jaké jsou současné trendy?
Obecným celosvětovým trendem je používání kvalitních surovin. Moderní spotřebitel už nechce být oklamáván náhražkami. Právě 
v teplých nápojích se tyto náhražky a přídavky lehce schovají. Grog, svařené víno nebo punč nejsou názvy koktejlů jako takových, ale spíše různých postupů přípravy. Když se řekne punč, představí si většina z nás horký nápoj z červeného nebo bílého vína. Punč ale může být i skvělým letním koktejlem, který má proti těm klasickým, míchaným do skleniček, dvě výhody – napojíte z něj velké množství lidí a navíc ho lze připravit dopředu a těsně před servírováním do něj vhodit velké bloky ledu.

Co se na zahřátí pije v jiných koutech světa, setkal jste se 
s nějakým opravdu originálním nebo něčím zvláštním nápojem?
Každá země je originální, má svoje originální ingredience a tím pádem i originální míchané teplé nápoje. I naše zemička je velmi originální, jen je ji třeba opepřit větší dávkou hrdosti a respektu 
k vlastnímu domácímu produktu.

Jak se chovají likéry v momentě, kdy se zahřejí? Mění se chuť, aroma nebo podíl alkoholu?
Při každém zahřívání dochází k odpařování alkoholu. U horkých koktejlů se díky jejich teplotě nuance daleko více otevírají. Jejich chuť je tak výraznější a celkový požitek umocněný.

Míchané drinky často obsahují plnotučné mléko, vysokotučnou smetanu nebo třtinový cukr. Nejsou v některých případech příliš sladké? Dají se připravit 
i v light verzi?
Každý koktejl nemusí obsahovat plnotučné mléko, vysokotučnou smetanu nebo třtinový cukr. Navíc každý národ má jinou chuťovou paletu. Co je pro jednoho sladké, pro druhého není. Takže ať si každý dává to, co mu chutná, neexistuje jedna univerzální chuť.

Co je záruka úspěchu v přípravě teplých drinků?
Zásad je hned několik. První pravidlo jsem už naznačil – hlavní je používat kvalitní ingredience a žádné náhražky. Zadruhé je potřeba mít neustále na mysli, že dlouhodobé převařování 
a přehřívání alkoholických koktejlů znamená jejich znehodnocování. Třetí pravidlo zní: nechávejte možnost případného dochucení otevřenou, to znamená, nápoje nepřeslazujte a nepřekyselujte, nechte dochucení na vašem hostovi či zákazníkovi.

Dají se takové drinky dobře připravit i v domácím prostředí?
Na přípravě jednoduchého horkého koktejlu není nic obtížného. Stejně jako si doma můžete uvařit skvělou večeři, můžete si namíchat koktejl, kterým ohromíte. Potřebujete k tomu pouze horkou vodu, koření, z něj doporučuji především skořici, badyán, hřebíček nebo bobkový list, dále odměrku, ingredience, čerstvé nebo sušené ovoce a sklenici, šálek nebo plecháček.

Jaký je váš oblíbený teplý nápoj, po kterém v zimě rád sáhnete?
Teď nejčastěji dělám horkou Becherovku. Připravuje se ze čtyř centilitrů Becherovky, horké vody, lžičky medu a plátku čerstvého citronu. Likér stačí zalít horkou vodou, ochutit medem a citronem nebo citronovou šťávou. Dále můžu doporučit likér Cordial, který je ideální součástí horkých koktejlů. Díky obsahu extraktu z lipového květu je výborný také 
v kombinaci s teplými nápoji, například s černým čajem, kávou nebo horkou čokoládou.

Teplé nápoje.

KATEŘINA CIBOROVÁ

Autor: Redakce

20.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo), místopředseda ČSSD Martin Starec.
8 10

ČSSD chce radikálně měnit daňový systém. Návrh sbližuje Babiše s Fialou

Ilustrační foto

Ředitelka školy: Znevažovali mou práci, ponižovali a uráželi mě

AUTOMIX.CZ

Škoda ukázala omlazený Rapid. Má novou příď a litrový tříválec

Škoda ještě před výstavní premiérou, k níž dojde na ženevském autosalonu, odhalila podobu modernizovaného Rapidu - a to včetně verze Spaceback. Největší novinku představuje přeplňovaný litrový tříválec.

Policie v Porsche. Muži zákona jezdí zabavenými auty

Když z luxusního auta s tmavými skly vyběhne muž se zbraní v ruce, nemusí to být gangster. S podobnými vozy jezdí i policisté.

Policie obvinila hejtmana Půtu z korupce. Nic jsem neudělal, říká politik

Po téměř třech letech ukončili kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu vyšetřování údajné korupce kolem libereckého hejtmana Martina Půty (STAN). Spis předali státnímu zástupci s návrhem obžalovat Půtu a dalších 12 lidí a také čtyři firmy. Hejtmana viní z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí pět až deset let vězení, uvedlo dnes Právo.

Školy zakazují žákům mobily, hrozí i dvojka z chování

O tom, zda vůbec mobilní telefony patří dětem do ruky a od kolika let, se zabýval průzkum Deníku v minulém roce. Z něj vyšlo najevo, že rodiče většinou pořizují dítěti mobilní telefon v momentě, kdy začne chodit do školy bez jejich doprovodu. Naskýtá se však otázka, zda mobil patří do školy a jakým způsobem omezit jeho používání při vyučovacích hodinách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies