O cizokrajném jedovatém pavoukovi, kterého si tento týden společně s banány přinesl domů muž z Ostravy-Poruby, jsme vás informovali už včera - více zde.

Deníku se podařilo vypátrat onoho „šťastlivce", kterým je padesátiletý Bronislav Podzemný. Na pavoučí story jen tak brzy nezapomene…

V gumových rukavicích

„V obchodě jsem koupil banány a nějaké další věci. Vše jsem dal do průhledné igelitky, kterou jsem pak doma položil na stůl. Periferně jsem zaregistroval nějaký pohyb, jako by v tašce něco skočilo. V první chvíli jsem si myslel, že mám mžitky před očima. Raději jsem se ale podíval dovnitř. Bylo tam něco velkého a směřovalo to přímo ke mně. Po prvotním šoku jsem igelitku zavázal a hodil před dveře na chodbu. Při podrobnějším zkoumání jsem zjistil, že je to pavouk. Manželka z toho měla málem hysterický záchvat," řekl Deníku Bronislav Podzemný, který pavouka v gumových rukavicích chytil a vložil do zavařovací sklenice. Svůj „úlovek" si poté vyfotil.

„Syn se díval na internet a zjistil, že by mohlo jít o jedovatého pavouka, po jehož kousnutí začne odumírat tkáň. Tak jsme zavolali policii," dodal Bronislav Podzemný.

Jedovatý, ale ne smrtelně 

Na místo byli vyslání strážníci z odchytového oddílu. „Mělo by se jednat o pavouka Heteropoda venatoria z čeledi Heteropodidae," sdělila Deníku mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová s tím, že jde o jedovatého pavouka.

„Není to však druh smrtelně jedovatý. Jeho kousnutí by ale mohlo způsobit problémy dětem, alergikům nebo starším nemocným lidem," uvedla Zychová s tím, že strážníci navštívili prodejnu v Ostravě-Vítkovicích, kde muž banány koupil. „Doporučili jsme jim, aby zásilku, ve které se pavouk objevil, zkontrolovali," dodala Zychová. Pavouk skončil v zoo.

„Teď už si při nákupu exotického ovoce budu dávat velký pozor," uzavřel Bronislav Podzemný.