Soud Dalíkovi původně uložil čtyři roky vězení. Nejvyšší soud ale Dalíka po sedmi měsících z vězení propustil a nařídil, aby se podřízený soud znovu zabýval právním hodnocením případu. Dalík vinu odmítá. Rozhodnutí je pravomocné.

Advokát s výrazným vlivem Miroslav Jansta
Dotační kauza: policie obvinila šéfa České unie sportu Miroslava Janstu

Dalík si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Předstíral, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování.

Pražský městský soud Dalíka potrestal za pomoc nespecifikovanému členu vlády k přijetí úplatku, odvolací vrchní soud však skutek překvalifikoval.

Lobbista podle soudu podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze a uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na členy vlády. To, že by si na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády, se neprokázalo. Předseda odvolacího trestního senátu Martin Zelenka tuto verzi dnes označil za hypotézu, kterou nepodporují žádné důkazy.

 údajnou korupci při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu má jít lobbista Marek Dalík na pět let do vězení.
Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Dalíkem kvůli právní kvalifikaci

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí podstatu trestného činu nezpochybnil. Soud však na základě jeho rozhodnutí přezkoumával právní kvalifikaci, podle níž byl Dalík odsouzen. Především musel vyřešit, zda skutek posuzovat podle starého, nebo nového trestního zákoníku. Soud se přiklonil k tomu, že příznivější variantou pro Dalíka je odsouzení podle nového trestního zákoníku.

Za hlavní důkazy proti Dalíkovi soud označil výpovědi očitých svědků, kteří ho označili za žadatele o peníze. Jejich tvrzení podle soudu doplnily také listinné důkazy.

Dalík dnes před soudem poprvé připustil, že se na inkriminované schůzce jednalo o penězích, které však podle něj neměly být úplatkem, ale částkou za zprostředkovatelský kontrakt související se zakázkou na obrněnce. Podle Dalíka částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely.

Andrej Babiš.
Babiš opět odmítl, že by měl živý policejní spis. Vypovídat bude i Sobotka

Soudce Zelenka však uvedl, že se Dalík snažil uplatnit svoji obhajobu, že nechtěl nikoho uvést v omyl, ale že šlo o obchodní jednání a lobbování. "Tomuto vysvětlení nevěříme," řekl Zelenka při zdůvodnění rozsudku. Podle soudu naopak jednal promyšleně a čin nebyl dokonán jen díky etickému postupu zaměstnanců zbrojařské firmy, kteří byli na schůzce.

Státní zástupce Jan Kořán označil dnešní změněnou výpověď Marka Dalíka za smyšlenky a lži. Podle něj se snaží mlžit a pozměnit skutkový děj. Kořán to řekl novinářům v přestávce dnešního soudního jednání.

Účelem změněné výpovědi podle Kořána bylo to, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. "Já si myslím, že především to jsou všechno smyšlenky a lži. Změnil výpověď tak, aby zamlžil a pozměnil skutkový děj. Já jsem přesvědčený o tom, že to není pravda," prohlásil Kořán.

Do vězení nastoupit musí

Dalík ani jeho advokáti rozhodnutí soudu nechtěli komentovat. Státní zástupce Kořán rozsudek komentoval právní zásadou v latině "Iura novit curia", která v překladu znamená "Soud zná právo". "To je všechno, co vám k tomu v tuto chvíli mohu říct," dodal Kořán. Výši trestu nechtěl hodnotit, nejprve si chce počkat, až obdrží písemné zdůvodnění soudu.

Nyní je jasné, že se Dalík v příštích měsících do vězení vrátí. Proti rozhodnutí sice opět lze podat stížnost k Nejvyššímu soudu, nemůže ale odložit nástup do výkonu trestu.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Přepadení v Opletalově ulici.
Prodavačka zastřelila útočníka v sebeobraně, uvedla pražská policie